Danas se navršava 22 godine od bombardovanja kineske ambasade na Novom Beogradu

BEOGRAD – 

Danas se navršavaju 22 godine od bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu tokom NATO agresije 1999, u kojem je poginulo troje kineskih novinara.

Na mestu srušene zgrade ambasade u Ulici trešnjinog cveta na Novom Beogradu polaganjem venaca počast ubijenim novinarima sutra će odati predstavnici ambasade Kine, Vlade Srbije i Grada Beograda i UNS-a.

U NATO napadu na ambasadu Kine 7. maja 1999. godine, u 23.45 ubijeni su Su Sinhgu i Džu Jing, dopisnici lista Guangming žibao, kao i Šao Junhuan, novinarka agencije Sinhua, dok je 20 osoba povređeno.

Ambasada je pogođena sa tri projektila, južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje.

Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu – vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja.

Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštećenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada „Energoprojekta“ i Stambeno-poslovni centar JBC (Ju biznis centar).

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča – simbol prijateljstva dva naroda.

Izvor: rtv

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*