(FOTO) Na Dan ljudskih prava posađena još 63 stabla na Novom Beogradu

Povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i predstavnici Srpske koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) posadili su danas u Parku Republike Srpske 63 stabla u spomen nestalim licima, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Gradonačelnik je podsetio da su ova udruženja i prošle godine posadila 100 stabala i da ona predstavljaju sećanje na nestale.

– U evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta se nalazilo 35.000 lica koja su se vodila kao nestala, a od tog broja za 10.000 lica se ni danas ne zna sudbina. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju i podsetimo ljude na to da nam se ovako nešto ne sme više nikada ponoviti. Zahvaljujem učesnicima i pozivam i druge društveno odgovorne kompanije da učestvuju u akciji i tako daju svoj doprinos – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da se ovim činom nastavlja i akcija „Drvo za Beograd”.

– U prethodnom periodu smo posadili više od 2.400 stabala, a danas su posađena još 63. Značaj svakog stabla je višestruk, jer nam omogućuje da dišemo, apsorbuje ugljen-dioksid, učestvuje u apsorpciji kiše i voda, smanjuje moć poplava, štiti od buke i vetra. „Zelenilo – Beograd” svake godine posadi po 5.000 stabala, a mi smo našom akcijom taj broj značajno proširili – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Šefica Regionalne delegacije MKCK-a u Beogradu Jelena Stijačić istakla je da se radi o tradicionalnoj akciji i izrazila nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti.

– Sade se mlada stabla u znak sećanja na naše sunarodnike koji su nestali u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Dan ljudskih prava neodvojiv je od prava porodica da saznaju istinu o svojim najdražim. Taj proces ide veoma sporo i mi danas i sa ovog mesta šaljemo poruku da treba uložiti dodatne napore kako bi se rešio što veći broj slučajeva nestalih lica, jer to porodice zaslužuju – rekla je Jelena Stijačić.

Predsednica Udruženja porodica poginulih i nestalih lica „Suza” Dragana Đukić istakla je da se sadnjom drveća simbolično ukazuje na to da život nije stao.

– Ostale su porodice koje već tri decenije prolaze kroz patnju i nedaće kako bi saznale istinu i našle mir. Posle tog čina, porodica može da nastavi dalje a do tada je zarobljena u prošlom vremenu devedesetih i ne može da ide napred – poručila je Dragana Đukić.

U sadnji mladih stabala učestvovali su i predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Holandije, Finske, Švajcarske, Kanade, Belgije i Danske, kao i direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević sa radnicima ovog gradskog preduzeća.

Tagovi

Pročitajte još: