(FOTO) OVAKO će izgledati Odbojkaški trenažni centar na Tošinom bunaru

Na Novom Beogradu gradiće se sportski centar za odbojkaše površine preko 20 hiljada kvadrata čija će izgradnja koštati oko 2,3 milijarde dinara.Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima investiraće izgradnju Odbojkaškog trenažnog centra u Novom Beogradu. Na osnovu inicijative Odvojkaškog saveza Srbije, tim PAGE consortiuma preuzeo je projektni menadžment od formiranja lokacije do izrade Idejnog rešenja autora arhitkete Đurađa Vasića, dok je nosilac sprovođenja Urbanističkog projekta Energoprojekt urbanizam i arhitektura.Izgradnjom Centra, odbojkaški sport u Srbiji dobija uslove za pripreme sportista koji odgovaraju uslovima na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, kao i mogućnost sprovođenja najsavremenijih metoda treninga i oporavka.

Na nivou Grada Beograda postoji 64 registrovana kluba, sa 5.540 registrovanih igrača/ica. Na teritoriji Srbije 293 registrovana kluba sa ukupno 18.500 registrovanih sportista, a 230 odbojkaša/ica nastupa u inostranim klubovima. U odbojci na pesku se takmiči ukupno 250 registrovanih igrača/ica.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja Odbojkaškog trenažnog centra sa smeštajnim kapacitetima nalazi se u Beogradu duž ulice Tošin bunar. Formirana je građevinska parcela samo za potrebe trenažnog centra.Kompleks odbojkaškog trenažnog centra ukupne površine 20.837 kvadratnih metara čine tri osnovne, funkcionalno povezane celine: hala za trening (3 terena), hala za odbojku na pesku (dva terena), smeštajni kapaciteti za sportiste, prateći sadržaji sporta i pripadajućeg poslovnog prostora kao i garaže i pristupni plato.

Specifičnost sadržaja koji je jedinstven u funkcionalnom i organizacionom smislu, kao i lokacija na kojoj je planiran Centar je odredio odnos prema predloženom rešenju.Objekat je povučen od planirane građevinske linije ka unutrašnjosti lokacije zbog specifičnosti funkcije i optimalnog korišćenja. Ravan teren i širina fronta lokacije su omogućili da se objekat planira kao tri funkcionalno povezane celine u pravcu sever jug.U delu bliže autoputu je planirana hala za trening, dok je hala za odbojku na pesku bliža zadnjoj granici parcele. Južni deo lokacije je planiran za smeštajne kapacitete sportista.

Nivo 0 je nivo pristupa delovima objekta različitih funkcija. Sa ulice Tošin bunar se pristupa direktno na internu saobraćajnicu koja vodi do otvorenog parkinga, ulaza u dve garaže, ulaza u smeštaj za sportiste, u halu za trening i prateće sadržaje (spa centar sa bazenom, svlačionice hale,…). Veze među navedenim sadržajima su moguće u skladu sa potrebama. Osim kolskog pristupa nivo 0 je protočan za sva pešačka kretanja u objektu i van njega.Karakteristika Nivoa 1 je plato ispred hale. Visinska razlika između Nivoa 0 i Nivoa 1 se savladava reprezentativnim stepeništem koje ide iz dva pravca, tako da je moguće pristupiti direktno sa ulice Tošin bunar i iz pravca smeštajnih kapaciteta i garaža.

Drugi široki pešački pristup je između dva krila smeštajnih kapaciteta iz pravca otvorenog parkinga koji takođe , ali sa južne strane vodi na glavni plato hale. Ostali nivoi su vezani za funkcionisanje hale i ostalih pratećih službi smeštenih u veznom delu objekta.Nivo 2, kao nastavak sadržaja iz nivoa 1, čine prostori loža hale za trening, mediko blok i oba kraka smeštajnih prostora za sportiste. Tribine i parter hale za trening, kao i parter hale za odbojku na pesku se sagledavaju i u ovoj etaži, ali ne ulaze u obračunpovršina.

Nivo 3 obuhvata oba kraka smeštajnih prostora za sportiste i drugi nivo mediko bloka, tj.teretanu.Nivo 4 čine smeštajni prostori za sportiste u oba kraka objekta, a preostali deo objekta je pod krovnim ravnima. Nivo 5 čine smeštajni prostori za sportiste u kraku objekta ka dubini parcele, dok je krak objekta bliže ulici Tošin bunar korisna krovna terasa sa pristupnim stepenišnim prostorom.

Gradnja.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*