Izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd počinje u junu

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji projekta „Toplovod Obrenovac – Novi Beograd”, da bi izgradnja toplovoda mogla da počne u junu.

Mihajlović kaže da je reč o projektu vrednom 194 miliona evra, koji je važan i za Beograd i Srbiju, jer će omogućiti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje novih energenata, kao i da se toplotna energija dobija po nižoj ceni.

„Beograd je najveći grad u Srbiji i veoma je važno da energetski bilans Beograda bude održiv i da se povećava energetska efikasnost. Pokazali smo na prethodnim projektima da kad Vlada Srbije i Grad Beograd rade zajedno, možemo da napravimo rezultat”, navela je ona, saopštilo je ministarstvo.

Verujem da će tako biti i ovog puta i da ćemo uspešno rešavati sve probleme i da ćemo za nekoliko godina imati završen ovaj projekat, koji između ostalog uključuje izgradnju 28 kilometara toplovoda i četiri pumpne stanice, rekla je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd projekat koji se pominje nekoliko decenija i da će sada konačno biti realizovan.

On je naveo da će projekat omogućiti da se topla voda koja se trenutno baca u Savu i zbog koje je Sava nekoliko stepeni toplija, koristi za grejanje, što će pored sigurnog snabdevanja toplotnom energijom imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

„Na današnjem sastanku utvrdili smo dinamiku aktivnosti, kako bi radovi mogli da počnu ove godine, nadamo se u junu”, rekao je Vesić.

Sastanku Radne grupe prisustvovali su i predstavnici EPS-a, EMS-a, Elektrodistribucije Srbije, Beogradskih elektrana, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija i Grada Beograda.

Izvor: Politika

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn