MA, POZDRAV SVIMA IZ ZEMLJE KOŠARKE! Nema niko jači – košarkašice Srbije osvojile Evropsko prvenstvo!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo! Drugi put u istoriji Marina Maljković je odvela nacionalnu selekciju naše zemlje do kontinentalne titule, i to pobedom nad Francuskom u finalu odigranom u Valensiji – 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 14:15).

Da bi ste bili na vrhu, potrebno je da se izdrže sva iskušenja na usponu. A ovaj uspon je bio baš, baš težak. Ne samo zbog one drame sa domaćinom, Španijom, u četvrtfinalu, kada je i pored sudijske krađe pobeđen branilac trona. Ne samo zbog još jedne drame, protiv Belgije, kada je delić sekunde odlučivao da li će koš suparnica uspeti da ih vine u završnu borbu za tron. Ne, ovo je bila posebna borba. Sa petostrukim uzastopnim učesnicama finala. Ali i borba sa samim sobom.

Francuska je velesila u ženskoj košarci. Dominantni centri je krase već godinama, a rivali su bivali samleveni najčešće još u prvoj deonici. A naše kraljice su u toj uvodnoj četvrtini svele „trikolorke“ na 14 poena, što im je bilo najmanje poena u deset minuta još od 2011. godine.

Iako su suparnice htele da igranjem „preko“ Sonje Vasić, njenim ogromnim angažovanjem u odbrani umanje njen ofanzivni učinak, srpske košarkašice su imale spremna rešenja. Raznovrsni napad, fantastična posvećenost u odbrani i borbenost na svakom delu terena, anulirala je prednost rivalki u reketu, a omogućila našem državnom timu da maltene od samog starta diktira tempo.

To je i omogućilo rano vođstvo, 14:9, a kada su Francuskinje uzvratile uz dobru igru „devojke koja dobro zna Srbiju“, Valerijan Vukosavljević (udata za našeg košarkaša Filipa), terenom su zagospodarile Jelena Bruks šutevima, Ivon Anderson prodorima, a ostale saigračica izuzetnom kretnjom u obe faze košarke. To je i omogućilo jedan sjajan nalet, koji je doneo ogromnih 31:18 uz tri minuta do kraja poluvremena, no serija 8:0 vicešampionki kontinenta uvela je ove ekipe u dramatičniji nastavak.

Posle +5 za Srbiju na velikom predahu, usledila je najpre rapsodija, pa strmoglavi pad. Za rapsodiju su se pobrinule sve naše igračice, koje su svela dve najbolje košarkašice rivala, Mijem i Grudu, na po dva poena, a na drugoj strani terena, uz dve „vezane“ trojke Ane Dabović došle čak i do 17 razlike. No, na tih +17 Andersonova je ukrala loptu, krenula u kontranapad, probala da doda iza leđa u toj situaciji 2-na-1 i … to učinila prejako. Na drugoj strani je stigla kazna, Marin Žoanes je trojkom primakla Francusku na 48:34, a onda zaigrala fantastično, pa ni tajmaut Maljkovićeve nije sprečio veliki juriš „trikolorki“. Njega je pogurala i čudna sudijska odluka da se Škorićevoj dosudi nesportska lična zbog toga što je priljubljenu suparnicu zakačila rukom po nosu želeći da loptu sa desne strane tela prebaci u levu šaku.

I, tek tako, Francuska je za tili čas došla na -8 i krenula po preokret u poslednjoj deonici. No, nju su naše košarkašice otvorile maestralno. Ivon Anderson je „ispravila“ promašeni šut, a onda je Jelena Bruks „vezala“ pet poena i to je Srbiji donelo velikih 55:42. Suparnice su zaigrale na sve ili ništa, gledale da brzo završavaju akcije (to neretko i uspevale), ali su se i naše „kraljice“ držale odlično. Hrabro i kad se desi kiks u odbrani, a lucidno u napadu, održavala se prednost, iako je padala opet i na osam razlke.

Ali, kada se igra srcem, a mudro… onda nema prepreke koja ne može da se pređe i izazova koji ne može da se prebrodi. Opet je to pokazala ekipa Marine Maljković, kao 2015. Kao što se to, uostalom, i radi kada se iz zemlje košarke.

Titulu su osvojile Ivon Anderson (18 poena u finalu), Jelena Bruks (15), Ana Dabović (9), Tina Krajišnik (2), Sonja Vasić (12), Dajan Butulija i Maša Janković (nisu ulazile u igru), Saša Čađo i Aleksandra Crvendakić (bez poena u finalu), Anđela Dugalić (2), Nevena Jovanović (3) i Maja Škorić (2). I, naravno, Marina Maljković sa svojim stručnim štabom.

Uoči finala

Ovo je „repriza“ finala iz 2015. godine, kada su izabranice Marine Maljković trijumfovale sa 76:68 i prvi put u istoriji naše košarke se dogodilo da su reprezentativke Srbije šampionke Evrope.

Maltene potpuno nova generacija izabranica iste selektorke je posle velike borbe i drame u subotu pobedila Belgiju sa 74:73 u polufinalu odigranom u Valensiji, a Francuskinje su do petog uzastopnog finala stigle savladavši Belorusiju.

– Dobili smo veliku ekipu Belgije, ljudi u našoj žemlji ne znaju koliko je dobra ženska košarka u Belgiji. Ovo je tim koji je jači od nas u ovom momentu. Čestitam devojkama na izvanrednom poslu. Sigurno da nije bilo jednostavno odigrati ovu utakmicu posle one protiv Španije, rekla je Maljkovićeva na konfrenciji za medije posle meča, i dodala:

– U finalu smo opet protiv velikog tima, još boljeg nego 2015. godine. Idemo da se borimo kao i uvek za Srbiju i da vidimo za šta je ta borba dovoljna!, poruka je koja je oduševila mnoge u našoj zemlji.

Izvor: Blic

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn