Novi Beograd dobija koncertnu dvoranu i muzej automobila!

Radovi na izgradnji koncertne dvorane između tržnog centra „Ušće” i Palate Srbija trebalo bi da počnu krajem sledeće godine, a na međunarodni konkurs za idejno rešenje tog objekta, koji je u toku, javile su se najznačajnije svetske arhitekte, istakao je gradski urbanista Marko Stojčić za Tanjug.

On je kazao da je cilj tog konkursa da najznačajnije svetske arhitekte daju svoje viđenje pomenute koncertne dvorane da bi se, kako očekuje, do kraja ove godine dobilo idejno rešenje tog objekta, a 2022. godine završilo projektovanje i počeli radovi.

Stojčić kaže da je taj konkurs važan pre svega jer su se, kako kaže, prvi put javile svetske arhitekte koje su među 20 najznačajnijih u oblasti arihitekture.

– To je velika vest za sve nas – ističe Stojčić i navodi da žiri koji će izabrati najbolje rešenje čini devetoro domaćih i svetskih stručnjaka.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će se na jesen znati kako će izgledati taj, kako kaže, možda i najznačajniji objekat kulture na Balkanu. Stojčić je istakao da su u fazi pripreme ili projektovanja najznačajniji objekti u oblasti kulture u Beogradu čija će izgradnja, kako se očekuje, početi sledeće ili 2023. godine, a među njima je svakako i pomenuta koncertna dvorana.

Stojčić navodi da je u pripremi i konkurs za objekat kulture na Trgu Republike gde će, podseća, biti izgrađene metro stanica i javna garaža.

Istakao je da će to takođe biti jedan od najznačajnijih objekata kulture u prestonici i da je plan da to bude multifunkcionalni kulturni centar.

– Još pišemo projektni zadatak, a konkurs će biti raspisan odmah nakon konkursa za izradu stanica za metro sistem – pojasnio je Stojčić.

Najavio je da će sledeće godine Istorijski muzej Srbije biti useljen u zgradu nekadašnje železničke stanice na Savskom trgu, kao i da će biti uređen i prostor iza zgrade bivše železničke stanice.

Stojčić je pomenuo i izgradnju gradske galerije na Kosančićevom vencu koja će, najavljuje, početi sledeće godine.

U fazi pripreme je, kaže, Muzej automobila koji će se nalaziti ispod Brankovog mosta, na kraju parka „Ušće”.

– To je takođe lep objekat koji će Beograđanima prikazati fundus starih automobila koje imamo, a osim toga, tu će se održavati različite kulturne aktivnosti – rekao je Stojčić.

Kako je najavio, jedan od objekata kulture dobiće i čukaričko naselje Cerak.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*