OPREZ! Pojačana kontrola saobraćaja narednih dana na Novom Beogradu

Saobraćajna policija će u periodu od 20. do 23. januara sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Akcija se sprovodi u cilju očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a s obzirom da se tokom vikenda zbog završetka školskog raspusta i smene turista na svim najvažnijim putnim pravcima očekuju veće gužve, saobraćajna policija će u cilju obezbeđivanja optimalne protočnosti i nesmetanog odvijanja saobraćaja sprovoditi i mere na regulisanju saobraćaja.

Sličnu akciju saobraćajna policija sprovela je i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kada su za svega deset dana iz saobraćaja isključena 2.043 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola, a čak 445 vozača je zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama jer je alkotestiranjem utvrđeno da su vozili sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Tokom iste akcije, u službenim prostorijama policije zadržano je i 87 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a uglavnom je reč o vozačima mlađim od 30 godina. Iz Uprave saobraćajne polije upozoravaju da je tokom prošle godine povećan broj vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

„Tokom 2021. godine, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno gotovo 50.000 vozača, što je za 15% više nego u 2020. godini, dok je zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja isključeno 1.500 vozača, što je za čak 125% više u odnosu na 2020. godinu“, rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Slaviša Lakićević.

Načelnik Lakićević dodao je i da je u toku prošle godine nabavljen veći broj uređaja za kontrolu vozača na prisustvo psihoaktivnih supstanci, što će doprineti efikasnijoj kontroli saobraćaja i ujedno je podsetio da saobraćajna policija godinama unazad sprovodi proceduru koja podrazumeva obavezno alkotestiranje prilikom svake kontrole vozača.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama na srpskim putevima poginula su 23 lica, što je za 3 lica manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Apelujemo na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem u saobraćaju doprinesu očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju“, zaključio je pukovnik policije Lakićević.

Izvor: kurir

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn