Počinje izgradnja Centra za rani razvoj i inkluziju na Novom Beogradu

Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, čija je izgradnja počela, trebalo bi da bude završen u naredne tri godine. Jedinstveni projekat imaće mogućnost da pruži odgovore na sva pitanja, nedoumice i informacije za roditelje i decu, kao i za struku čiji su fokus najmlađi i njihov razvoj.

U Srbiji više od 60.000 dece do pet godina sa razvojnim rizikom, razvojnim smetnjama i razvojnim poremećajima zahteva dodatnu podršku i pomoć.

Nakon usvajanja Akcionog plana za poglavlje 23 iz 2016. godine, stručnjaci iz oblasti zdravlja, obrazovanja, socijalne zaštite i ministarstava udružili su se oko podizanja Centra za rani razvoj dece i inkluziju koji neće biti samo prostor za pružanje zdravstvene zaštite.

– Mi želimo da se bavimo ne samo detetom nego celom porodicom, mi ćemo posmatrati tu smetnju, razvojni rizik u sklopu porodice, hoćemo da osnažimo roditelje, da edukujemo roditelje, hoćemo da pomognemo roditeljima i da na taj način pružimo podršku i deci – kaže za „RTS“ dr Milica Pejović Milovančević, v. d. direktora Instituta za mentalno zdravlje.

Centar za rani razvoj i inkluziju zamišljen je da pruži dijagnostičku i terapijsku podršku deci i njihovim roditeljima i starateljima, kao i specijalizovanu obuku i treninge za sve koji se bave ranim razvojem dece.

Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima ističe da se radi o objektu površine 20.000 kvadratnih metara, o velikoj investiciji do 30 miliona evra, koja je projektovana i biće opremljena po najvišim standardima.

Ceo projekat su osmislili i izradili inženjeri kompanije „Dizajn arhitekture“.

Iz te kompanije poručuju da su prioriteti projekta principi pristupačnosti i korišćenja za decu sa poteškoćama u kretanju, vidu, govoru i ostalim razvojnim smetnjama, kao i normativi i standardi iz oblasti sigurnosti i zaštite korisnika dece uzrasta do šest godina.

Centar za rani razvoj i inkluziju, čiji je radni naziv „Ukras sveta“, imaće bazen, fizio-sale, senzorne sobe, trenažne centre, mini zoološki vrt i manjež. Sam sadržaj ga čini jedinstvenim u ovom delu Evrope, piše „RTS“.

– Želimo da centar ne bude samo lokacijski Beograd, nego da imamo podršku i saradnju sa razvojnim savetovalištima širom Srbije, jer svako dete je važno i nije bitno da li je iz grada ili odakle je, samo je važno da dobije podršku i pomoć – naglašava Pejović Milovančevićeva.

Centar za podršku, edukacije i istraživački rad trebalo bi da otvori vrata i primi prve stanare do kraja 2024. godine.

Blic

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*