Počinje prolećno suzbijanja krpelja na Novom Beogradu

JKP „Gradska čistoća“ Beograd, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine će u četvrtak 14. aprila 2022. godine sprovesti mere kontrole i smanjenja populacije krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda.

Velika akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova i obuhvatiće javne zelene površine. Tretiraće se površine Lipovičke šume, SP „Jajinci“, Miljakovačke šume, Banjice, Hajd parka, Topčidera, Košutnjaka, Pionirskog grada, Filmskog grada, Nove Skojevske, parka na Banovom brdu, parka Bele vode, Ade Ciganlije, Zvezdarske šume, Mirijevskog venca, Novi Beograd-Ušće sa priobaljem i okolnim parkovima, potez priobalja blok 45-Galovica, potez Makiša (desna obala Save), Stepinog gaja, Avale (izletničke površine), Šumica, SC „Surčin“ i Bojčinske šuma. Po potrebi biće obuhvaćene i druge površine kao što su parkovi, izletišta, šetališta, park šume, šume, dečija igrališta, sportske centre i druge zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi i životinja.    

Suzbijanja krpelja sprovode se ukoliko vremenske prilike to dozvole, a za potrebe hemijskog tretmana ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i koji je upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. 

Preporuke za sugrađane:
•    Izbegavati šetnju, posebno bosih nogu, kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine.
•    Izbegavati ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama.
•    Nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja, jer se tako ove paukolike artropode mogu lakše uočiti.
•    Nositi zatvorenu obuću i čarape.
•    Mogu se koristiti repelenti, ali oni ne pružaju 100% zaštitu.
•    Pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija tj. krpeljima lakša za ubadanje.
•    Detaljno prekontrolisati kućne ljubimce. U prenošenju i rasejavanju krpelja iz prirode, kućni ljubimci mogi imati veliki doprinos, pa je neophodno sprovesti i njihovu zaštitu.
•    Potrebno je adekvatno održavanje dvorišnih površina u ličnom vlasništvu.
•    Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti primeti ubod krpelja, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Apelujemo na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija. 

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete prisustvo krpelja pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adrtesu ekologija@gradskacistoca.rs

srbija danas

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn