POZORNICI OPET NA ULICAMA NOVOG BEOGRADA!

OD početka godine, prestoničkim ulicama patrolira 230 pozornika koji obilaze kraj za koji su zaduženi, uočavaju i rešavaju probleme građana.

NJihova osnovna delatnost je suzbijanje onih tipova kriminala koji se tiču običnih građana, odnosno nasilnika na ulicama, droge u školama, džeparenja i svih onih problema koji remete svakodnevicu Beograđana.

Osim u centru grada, na Vračaru i Dorćolu, policajci komšije patroliraju i u Železniku, na Banovom brdu, Bežanijskoj kosi, Zvezdari, Borči, Obrenovcu i u Batajnici. Dužnost svakog pozornika zasad je da u svom rejonu odnosno kvartu upozna ljude, decu, njihove roditelje, da stekne poverenje i stvori takav ambijent i okruženje u kome će mu se sugrađani u času nevolje prvom obratiti za pomoć.

– Policajac pozornik brine o svom kvartu i ljudima koji u njemu žive i borave, a Aleksandar Vulin je po stupanju na dužnost ministra policije jasno dao zadatak da se nivo bezbednosti običnog čoveka mora podići na viši nivo i da se borba protiv uličnog kriminala koja pogađa obične ljude mora pojačati i intenzivirati – objašnjavaju nadležni iz MUP.

– Vraćanje policajaca pozornika na naše ulice je važan korak u ostvarivanju ciljeva zaštite ljudi, a posebno dece.

Uniforma pozornika je kao i ostalih pripadnika policije, a građani se uvek mogu obratiti najbližoj policijskoj stanici kako bi se raspitali ko je policajac zadužen za rad u njihovoj zajednici.

– Duboko smo ubeđeni da su građani najpozvaniji da ukažu na bezbednosne probleme, zbog toga će policajci za rad u zajednici razgovarati sa njima šta smatraju da je najvažnije za bezbednost u kraju u kome žive – dodaju nadležni.

– A zatim će pokušati i njih i šire institucije, zainteresovane društvene subjekte, da uključe u rešavanje tih problema.

Takođe, svi policajci za rad u zajednici prošli su obuku od devet meseci, plus šest meseci praktičnog staža, a dobar deo obuke bio je zasnovan na sticanju veština komunikacije.

NOĆNI STRAŽARI – PATROLDŽIJE

SREDINOM prošlog veka, u svakom delu Beograda postojao je bar po jedan policajac-pozornik koji je vodio računa o lokalnoj zajednici. Mnogo pre pozornika, postojali su noćni stražari – patroldžije. U decembru 1861. godine naš glavni grad je imao samo šest kvartova sa 2.095 kuća, a o bezbednosti je brinulo ukupno 50 patroldžija.

novosti

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn