Pred građanima javni uvid u nacrt PDR za zidanje u ovom delu Novog Beograda

DVE predškolske ustanove sa po 80 mesta za najmlađe Novobeograđane, kao i stambena naselja mešovitog tipa planirani su za izgradnju u bloku severno od Vinogradske ulice.

Ovo predviđa Nacrt plana detaljne regulacije za pomenuto područje, koji će do 29. aprila biti dostupan i na uvidu zainteresovanim građanima u zgradi Gradske uprave.

Prostor koji će biti pretvoren u gradilište obuhvata deo severno od Vinogradske ulice unutar bloka koji čine ulice Vinogradska, Surčinska i lesni odsek. Reč je o ukupnoj površini od 8,8 hektara. Stambeni objekti biće manjih gabarita i kapaciteta, namenjeni porodičnom stanovanju. U pojasu lesnog odseka nalaze se bašte i voćnjaci, kao prateći sadržaji objekata izgrađenih na parcelama orijentisanim ka Vinogradskoj.

– Manji deo bloka 1, uz put za Surčin, planiran je za mešovite gradske centre sa jedinstvenom tipologijom – navodi se u Nacrtu.

– Preostali deo bloka 1 i ceo blok 2 planirani su za stanovanje. U pojasu zaštitne zone dalekovoda planirana je posebna stambena zona u okviru koje je uslovljeno pribavljanje posebnih uslova „Elektromreže Srbije“ za bilo kakvu izgradnju novih objekata ili intervenciju na postojećim objektima.

Plan predviđa i zonu zaštite duž lesnog odseka, koji podrazumeva zabranu gradnje i uslovljeno čuvanje i razvijanje zelenila, koje ima funkciju stabilizacije terena.

OSNOVNE ŠKOLE

DECA školskog uzrasta biće prihvaćena u postojećim osmoletkama u okruženju, kojih ima šest. Prema navodima u Nacrtu PDR, na udaljenosti od dva kilometra predviđene su dve lokacije za izgradnju novih osnovnih škola – jedna u naselju Dr Ivan Ribar, a druga uz Vinogradsku ulicu u Surčinu.

Novosti

One Comment

  1. Na samoj ivici lesnog otseka i ispod njega je već bespravno izgrađeno mnoštvo objekata, iako je to zakonom zabranjeno zbog obrušavanja. Najviše se izgradilo u vreme Šapićevog rukovođenja opštinom, jer je on od toga debelo zaradio. Dalekovodi natkriljuju stotinak hektara u Surčinskom donjem i gornjem polju, koji bi mogli profitabilnije da se iskoriste, kada bi se kablovi spustili ispod zemlje. Ali je Nacionalni stadion preči za rasipanje para.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*