Proširenje „Studenjaka” na Novom Beogradu, evo kako će izgledati

U južnom delu kompleksa između Studentske ulice i saobraćajne veze auto-puta ka Ulici Tošin bunar i doma četiri biće novi dom od 24.500 kvadratnih metara i visine objekta do 32 metra sa pratećim sadržajima.

Posle četvrt veka koliko je prošlo od poslednje velike rekonstrukcije Studentskog grada u Novom Beogradu ovaj kompleks sada je pod lupom arhitekata. Oni bi trebalo da osmisle novi objekat za smeštaj hiljadu studenata i ponude rešenje za uređenje partera u najvećem studentskom kampusu na Balkanu koji se prostire na oko 10,4 hektara. Od njih se očekuje i da anketno daju idejno rešenje rekonstrukcije i adaptacije postojećih objekata, domova 1, 2, 3 i 4, izuzev Doma kulture „Studentski grad” koji je pod zaštitom i zadržava se u postojećem stanju.

Ti zadaci propisani su međunarodnim arhitektonsko-urbanističkim konkursom za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu Studentski grad u Novom Beogradu koji traje do 25. oktobra. Žiri će rezultate ovog javnog takmičenja čiji je naručilac Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku UNDP-a saznati 14. novembra. Javnu arhitektonsku utakmicu sprovodi Udruženje arhitekata Srbije, a najbolji rad poslužiće kao osnov za izradu urbanističkog projekta. Proširenje „Studenjaka” kako bi se obezbedilo hiljadu novih ležajeva koji nedostaju u studentskim domovima u Beogradu finansiraće se iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope.

Konkursom je obuhvaćen Studentski grad u Ulici Tošin bunar 143–157a, odnosno prostor između Tošinog bunara (na zapadu), Bulevara Zoran Đinđića (na severu), Studentske ulice (na istoku) i saobraćajne veze auto-puta (iz pravca Niša) sa ulicama Tošin bunar i Studentskom koja nije realizovana.

Svi postojeći objekti u obuhvatu konkursa za smeštaj, boravak i ishranu studenata planirani su za zadržavanje i rekonstrukciju, dok je grupa manjih komercijalnih objekata na uglu Tošinog bunara i Bulevara Zorana Đinđića predviđena za uklanjanje.

Novi dom za hiljadu studenata ukupne površine od 24.500 kvadratnih metara i visine objekta do 32 metra sa pratećim sadržajima, komunikacijama, tehničkim i pomoćnim prostorima biće u južnom delu kompleksa i obuhvata prostor između Studentske ulice i saobraćajne veze auto-puta ka Ulici Tošin bunar i doma četiri. U okviru ovog prostora sada se nalaze sportski tereni namenjeni korisnicima „Studenjaka”.

– Ukoliko predlog rešenja nove izgradnje podrazumeva uklanjanje ovih terena sa postojeće lokacije, neophodno ih je predvideti na drugoj poziciji u okviru kompleksa u skladu sa konceptom parternog uređenja prostorne celine – navedeno je u programu konkursa.

U okviru anketnog dela konkursa predviđeno je da se sagledaju mogućnosti za podizanje standarda studentskog smeštaja u izgrađenim domovima, unapredi energetska efikasnost objekata zamenom fasada, a ta intervencija uključuje i obnovu završne etaže (mansarde) i eventualnu dogradnju tako da se ne pređe maksimalna dozvoljena visina objekata od 32 metra.

Najveći graditeljski poduhvat Beogradskog univerziteta

Kompleks Studentski grad izgrađen je između 1948. i 1955. godine, a svoj današnji izgled dobio je posle obnove koja je trajala od 1985. do 1997. godine. Tada su domovi nadzidani sa po jednom etažom čime je povećan broj soba svake lamele, a dograđena su i liftovska jezgra kao aneksi objekata i sve sobe dobile su kompletno opremljena kupatila i čajne kuhinje.

Kompleks, najveći graditeljski poduhvat Beogradskog univerziteta, danas čine četiri studentska doma, restoran sa kuhinjom, objekat „kotlarnice” u koji je osim tehničkih prostora smeštena i multifunkcionalna sportska sala namenjena studentima, kafe „Fontana” i različiti tehnički objekti poput trafoa, portirnica, ulaza… Poseban sadržaj kompleksa

su tri objekta Doma kulture „Studentski grad” sa parterom, koji okviru Studentskog grada nezavisno funkcioniše. Slobodne i zelene površine su parkovski uređene, a u okviru njih su i sportski sadržaji – teren za mini-golf, dva košarkaška terena, teren za mali fudbal i trim-staza.

Nagradni fond od 56.000 dolara

Ukupan nagradni fond konkursa je 56.000 američkih dolara. Ako na javno nadmetanje stigne najmanje 10 radova, žiri kojem predsedava arhitekta dr Grozdana Šišović taj iznos rasporediće na sledeći način: 28.000 dolara odlazi u ruke pobednika konkursa, drugoplasiranom sledi 14.000, „bronzanom” učesniku 7.000 dolara, dok će pet idejnih rešenja otkupiti za po 1.400 dolara.

Članovi žirija su arhitekte Lazar Kuzmanov, dr Đorđe Alfirević, Matija Bevk i Milutin Đurović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

politika

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn