Radojičić: Otvoren park japanskih trešanja kao simbol srpsko-japanskog prijateljstva i Olimpijskih igara u Tokiju

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je zajedno sa ambasadorom Japana Takahikom Kacumatom, predsednikom Japanske alijanse u Srbiji Goranom Pekezom i predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije Božidarom Maljkovićem, u parku Republike Srspske otkrio kamen ploču kojom se obeležava sadnja 67 stabala japanske trešnje u obliku olimpijskih krugova.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom istakao da je park Republike Srpske još jedan primer da se u Beogradu sadi drveće i ukazao na lepotu ovog parka i plemenitost drveta koje ga krasi. Na ovaj način i građani Srbije su dobili priliku da uživaju u čuvenom japanskom običaju posmatranja cvetanja japanske trešnje – hanamiju.

– Krugovi su simbol trajne povezanosti Srbije i Japana. Kao čoveku, lekaru i gradonačelniku veliko mi je zadovoljstvo kada se nešto ovako lepo i plemenito, kao što je park japanskih trešanja u čast Olimpijadi, otvara tokom nedelje u kojoj obeležavamo i Dane Beograda koji traju od 16. do 19. aprila. Takođe, želim  da podsetim i na to da 16. april obeležavamo, jer se tog dana 878. godine u slovenskim spisima prvi put pojavilo ime Beograda. S druge strane, 19. april je datum kada je 1867. godine knez Mihailo dobio ključeve Beograda – rekao je Radojičić.

Osvrćući se na pandemiju kako na globalnom, tako i lokalnom nivou, dodao je da ne smemo zaboraviti borbu koju vodimo sa virusom korona.

– Jedino sa osobinama kao što su disciplina, upornost i fokusiranost ka cilju, možemo da pobedimo pandemiju. To su osobine koje i sportisti moraju da imaju, kako bi dostigli željene rezultate. Siguran sam da će Olimpijske igre u Japanu biti sjajno organizovane i verujem da će naši sportisti doneti medalje. Svakako, glavni moto Olimpijskih igara jeste da je važno učestvovati – rekao je gradonačelnik i zahvalio ambasadi Japana, Japanskoj poslovnoj alijansi i Olimpijskom komitetu Srbije, što Gradu Beogradu i Beograđanima ostavljaju ovaj park.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata zahvalio je Japanskoj poslovnoj alijansi Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije na ovom projektu koji slavi Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

– Nadam se da će olimpijski tim Srbije prikazati svoje najbolje izdanje i osvojiti veliki broj medalja u Tokiju. Takođe, nadam se da će se naše prijateljstvo kroz Igre dalje proširiti u mnogim oblastima. Osim toga, očekujem da će tradicionalna japanska kultura Hanamija zaživeti u Srbiji i biti dugo prisutna, zajedno sa prijateljskim odnosom Srbije i Japana – rekao je Kacumata.

Predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji Goran Pekez je rekao da je želja da ovaj park bude simbol prijateljstva i Olimpijskih igara u Japanu.

– Ovo nije samo park, namera nam je bila napravimo jednu scenu, jer ne postoji preglednije mesto da se napravi događaj koji je vezan za Japan, japansku kulturu, njihove umetnike, muzičare, sportiste – naveo je Pekez i zahvalio Gradu Beogradu, Ambasadi i Olimpijskom komitetu na saradnji.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković izjavio je da će prirodni olimpijski krugovi, kreirani stablima japanske trešnje, predstavljati još jedno lepo mesto u Beogradu.

– Član olimpijskog komiteta Miloš Milenković je osmislio sve ovo, pa je tako prošle godine posađeno 67 stabala japanskih trešanja. Ova akcija je početak naših aktivnosti, jer nas deli 99 dana od najvećeg sportskog događaja na svetskom niovu. Očuvanje i zaštita životne sredine predstavljaju jednu od olimpijskih vrednosti, a mi na ovaj način želemo da doprinesemo stvaranju bolje i zdravije budućnosti  – rekao je Maljković.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn