Radojičić: Početkom sledeće godine počinjemo sa gradnjom Memorijalnog centra „Staro sajmište”

Memorijalni centar „Staro sajmište”, kao zajednički projekat Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada Beograda, počinje da se gradi sledeće godine, najavio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište” stupio je na snagu, te su se stvorili uslovi da se ovaj projekat realizuje.

– U ovom trenutku radi se projektna dokumentacija za rekonstrukciju objekta Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta u Beogradu, koja bi trebalo da bude gotova do kraja ove godine. Na osnovu dokumentacije koju pripremamo, početak radova očekujemo početkom 2022. godine. Moramo da negujemo sećanja na važne istorijske događaje, koje ne smemo da zaboravimo. Memorijalni centar imaće istraživački deo, deo za čuvanje dokumentacije i njihovu prezentaciju, a tu će se organizovati i razne manifestacije kako bismo gajili sećanje na nesrećno stradale žrtve jedne pogrešne ideje – kazao je Radojičić.

On je u izjavi za RTS precizirao da je plan da se prvo rekonstruiše Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta, a očekuje se da do početka radova budu rešena imovinska pitanja.

– Kula je u izuzetno lošem stanju, nebezbedna je. Ceo objekat, posebno njegovi središnji delovi, devastirani su zubom vremena, statički nesigurni i nebezbedni za korišćenje. Zato nam je na prvom mestu bezbednost ljudi koji su se tamo uselili iz različitih razloga i na nelegalne načine. Važno je da se posle toliko decenija ova značajna stvar reši – istakao je Radojičić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*