Rekonstrukcija novobeogradske Devete gimnazije najveći projekat u 2022.

Raspodelom gradskog budžeta za 2022. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu dobio je jednu od „najjačih” kasa. Sa nešto više od 25 milijardi dinara opredeljenih za ovaj sekretarijat, to gradsko ministarstvo dobilo je 17 odsto ukupne prestoničke kase, odnosno drugu uzastopnu godinu budžet veći od 200 miliona evra. Od tog novca dobar deo ići će na obnovu, sređivanje i opremanje školskih i predškolskih objekata u gradskim i u prigradskim opštinama. I to nisu sve investicije koje se odnose na ovaj resor, jer čitanje budžeta grada upućuje i da će određena velika ulaganja u obrazovanje i dečju zaštitu ići iz kase drugih sekretarijata. Najveći projekat u ovoj oblasti u ovoj godini biće rekonstrukcija i dogradnja Devete beogradske gimnazije za koju je izdvojeno nešto više od 425 miliona dinara.

– Budžet grada za obrazovanje i dečju zaštitu za 2022. je razvojan i investicioni i nastavak je višegodišnjeg trenda rasta ulaganja u jedan od najvažnijih sektora za svaki grad. Iznosi su istorijski, budući da je 2012. budžet za ovaj izuzetno važan sektor iznosio tek oko 87 miliona evra – navodi za „Politiku” Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

U 2022, kako precizira, za funkcionisanje sistema predškolskog obrazovanja izdvojeno je 18,3 milijardi dinara, za osnovno obrazovanje 4,3 milijarde, a za srednje 2,1 milijardu. To je novac za sam sistem, odnosno, kako kaže Gak, ne uključuje investicije.

– U okviru budžeta sredstva za tekuće održavanje predškolskih ustanova iznose 382,3 miliona dinara, a srednjih škola 200 miliona dinara. Za investicije u osnovne škole namenjeno je 386,2 miliona dinara, a u srednje 27 miliona dinara. Za radove u školama koje će sprovoditi naš sekretarijat u ovoj godini iz budžeta će biti izdvojeno ukupno oko 544,7 miliona dinara – ukazuje Gak.

Planirana je i obnova OŠ „Laza Kostić” na Novom Beogradu – uređenje dvorišta škole – 45,6 miliona dinara.

Izvor: Politika

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn