Tamara Vučić: Osnivamo Nacionalni centar za razvoj deteta na Bežanijskoj kosi

Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju “Ukras sveta“, koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima, kaže Tamara Vučić.

Navodi da je reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.

Tamara Vučić je u intervjuu za Politiku navela da se nada da će kamen temeljac za izgradnju Centra, na lokaciji na Bežanijskoj kosi, biti postavljen krajem godine, a da će radovi biti završeni na leto 2023.godine.

Kako je rekla, Centrar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka…

ima našu punu pažnju i posvećenost“, navela je Tamara Vučić.

Dodala je da će roditeljima biti od pomoći jutjub kanal “Ukras sveta“, kao i sajt www.ukrašveta.rs , koji će biti pušten u rad, a plan je i da se održavaju radionice i panel diskusije na temu ranog razvoja.

„Paralelno sa fizičkom izgradnjom Centra, podizaće se svest o važnosti ranog razvoja deteta, i to je ono što vidimo kao glavni zadatak u narednom periodu, uz motivisanje mladih medicinskih radnika ka specijalizaciji u ovoj oblasti“, rekla je Tamara Vučić.

Navela je da prema saznajima koje ima, takav državni projekat i sveobuhvatan pristup ranom razvoju deteta pod jednim krovom, ne postoji u Evropi, ali ni šire, te da se u kreiranje krenulo „od nule“.

„Čitav projekat je počeo pre nešto manje od godinu dana od jednog lista papira sa tri pasusa i idejom koja je okupila sjajne ljude koji su prepoznali i podržali ovaj projekat“, kazala je Tamara Vučić.

Kako je navela, projekat zahteva multisektorski pristup zbog čega je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zlatibora Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Ratka Dmitrovića, ali i najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugih institucija.

„Centar će biti mesto edukacije za sve, tako ćemo ojačati i razvojna savetovališta kojih trenutno ima 24 u celoj Srbiji, a svi zaposleni u tim i drugim ustanovama primarnog tipa imaće mogućnost pohađanja predavanja i usavrsavanja upravo u Centru“, navela je Tamara Vučić.

Izvor: nova

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn