Ulaganje u garaže na Novom Beogradu – propast ili unosan biznis?

Cene nekretnina u Beogradu ne prestaju da skaču, taj trend ne zaobilazi ni garaže. Tako je za mesto na nekim od najtraženijih lokacija u Beogradu potrebno izdvojiti i do vrtoglavih 40.000 evra.

Kako za Nova.rs kaže Jasmina Gavrilov Dražić ispred agencije za nekretnine „4 zida“, trenutno je najjeftinije garažno mesto na njihovom sajtu oglašeno na 9.000 evra, a nalazi se u zajedničkoj garaži stambene zgrade na Novom Beogradu.

S druge strane, najskuplje garažno mesto koje je trenutno u ponudi nalazi se u Takovskoj ulici. Ukoliko želite da obezbedite sebi parking mesto od 12 kvadrata u ovoj poznatoj beogradskoj ulici, potrebno je da izdvojite neverovatnih 40.000 evra.

„Najvišu cenu imaju garaže na opštinama Stari grad, Savski venac i Vračar – odnosno garažna mesta u centralnim gradskim opštinama gde ima velik broj luksuznih nekretnina, novoizgrađenih objekata i ljudi koji tu žive, a imaju više od jednog automobila“, kaže Gavrilov Dražić.

Prema njenoj analizi, sve garaže na Savskom vencu koje su oglašene na „4 zida“ prodaju se po istoj ceni – 20.000 evra, i to na Dedinju.

Sličnu sumu novca potrebno je izdvojiti i za garažno mesto na Vračaru, na Crvenom krstu. U proseku, cene se u ovom delu grada kreću od 18.000 do 20.000 evra.

Pored ovih lokacija, ni Zvezdara ne zaostaje po visini cena. Tako za garažu u Vojislava Ilića možete kupiti za čak 35.000 evra. Iako je naša sagovornica istakla da je trenutno najjeftinije dostupno garažno mesto na Novom Beogradu, čini se da je ovo izuzetak, s obzirom na to da, ukoliko želite da kupite garažno mesto u nekim od novobeogradskih blokova, potrebno je da izdvojite od 22.000 evra u Bloku 60, pa sve do 29.500 za mesto u Bloku 28.

„Najviše oglasa odnosi se upravo na garažna mesta, dok je garaža u smislu potpuno ograđenih mesta za jedan automobil sve manje. Ovakve garaže prodaju se za najmanje 20.000 evra, dok se garažna mesta prodaju prosečno za 15.000 evra“, kaže Gavrilov Dražić.

Iznajmljivanje garažnih mesta – po ceni stana

Ukoliko nemate mogućnost da kupite garažno mesto, ali ipak „mučite muku“ sa parkingom, uvek postoji opcija iznajmljivanja, a ovakvih oglasa je i više od onih za prodaju, te se može pretpostaviti da ćete upravo iznajmljivanjem doći do mesta koje vam odgovara.

Kada su u pitanju cene zakupa, one se kreću od 50 evra mesećno – za koliko je najniže oglašeno garažno mesto, pa sve do 400 evra.

„Ipak, prosečne cene se kreću od 130 do 150 evra za mesec dana i, kao i kod prodaje, većinom su zastupljena garažna mesta u zajedničkim garažama, a ne pojedinačne, ograđene garaže“, kaže naša sagovornica.

Ulaganje u garaže – propast ili unosan biznis?

Kako ističe, garaže predstavljaju i odličnu investiciju, pogotovo u Beogradu.

„Iako je njihova cena, pogotovo poslednjih godina, značajno porasla, mogu se kupiti dobre garaže, odnosno garažna mesta i za 12.000 – 15.000 evra. One se dalje mogu iznajmljivati mesečno, a, za razliku od stana, ne zahtevaju ulaganja niti mesečno održavanje“, objašnjava Gavrilov Dražić.

Kada je dalji rast cena garažnih i parking mesta u pitanju, ona smatra da će one nastaviti da rastu, jer se, bar u skorijoj budućnosti, problem manjka parkinga u glavnom gradu neće rešiti.

Nova

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn