Upoznajte se sa radom “Fenečkih bisera”

Osnivanje grupe vezano je za trpezu ljubavi koju priređuje bratstvo manastira Fenek nakon Liturgije. Otac Makarije, iguman manastira, koji i sam ima izuzetan sluh i talenat za muziku, okupio nas je i dao ime našoj grupi i tako muzički ansambl Fenečki biseri postoji od oktobra 2017. godine.

Umetnički rad naše grugpe zasniva se na negovanju tradicionalnih, duhovnih i etno melodija. Među omiljenim su nam pesme o Kosovu i Metohiji poput Sa Kosova zora sviće, Orahovcu bašto rajska, Suza Kosova, Hriste Bože, Sini jarko sunce sa Kosova, Pećka kandila, Vila sa Košara i mnoge druge. Veliku ljubav gajimo i prema duhovnim i narodnim pesmama. Prepoznatljivo je naše izvođenje ruske pesme Konj i Kaljinka, a rado pevamo i Kaćušu i mnoge druge. Trudimo se da repertoar stalno širimo i bogatimo.

Takođe, na trpezi ljubavi posle Liturgije u manastiru Fenek često zasviramo i zapevamo najlepše makedonske pesme kao što su Makedonsko devojče, Jovano Jovanke, Lihnida kajče veslaše, Ne sigo prodavaj Koljo čiflikot. Neke od njih smo snimili i postavljene su na našem jutjub su kanalu i na kanalu TV Hram. Kontinuirani humanitarni rad naše grupe ogleda se u redovnim akcijama organizovanim sa ciljem da pomognemo deci i našem narodu na Kosovu i Metohiji. Svake godine u susret Božićnim praznicima, organizujemo niz humanitarnih nastupa na kojima prikupljamo novac i druge priloge.

Zatim, do kraja januara obradujemo najmlađe paketićima i uručimo prikupljenu pomoć. Važno nam je da smo u stalnom kontaktu s ljudima koji žive na Kosmetu, pa na taj način sredstva usmeravamo u skaladu s njihovim stvarnim poterbama, bilo da je reč o instrumentima za muzičku školu, ili savremenim nastavnim sredstvima poput kompjutera i projektora. Ova godina se suštinski neće razlikovati od svih prethodniih. Suočeni s pandemijom koja je uticala na sve nas, odlučili smo da u akciju prikupljanja pomoći započnemo već sada. Nismo i ne smemo zaboraviti naše ljude i naše Svetinje. Na društvenim mrežama i stranicama naše grupe redovno ćemo kačiti informacije o našem humanitarnom i umetničkom radu. Kroz objave ćemo pozivati ljude da se priključe i pomognu u skladu s mogućnostima, a koncerte ćemo s radošću održavati kada to bude bilo moguće. Prošle o Aranđelovdanu posetili smo prvi put zajedno Kosovu i Metohiju. Boravak na Kosmetu obeležen je radošću susreta s meštanima i Svetinjam, vedrinom, pesmom i igrom. Obišli smo Kosovsku Mitrovicu i Gazimestan, Gračanicu, Draganac i Vučitrn, zatim Dečane i carski Prizren. Tako se slavska atmosfera iz Svetih Arhanđela nastavila u Prizrenskoj bogosloviji.

Posle obilaska grada i Bogorodice Ljeviške, za trpezom su se orile najlepše srpske pesme s Kosova i Metohije. Takvo druženje i raspoloženje nije moglo da se završi bez kola, koje se zaigralo u dvorištu bogoslovije. Nastavak našeg druženja s prizrenskim bogoslovcima desiće se na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu već sutra, kada ćemo zajedno nastupiti na promociji njihovog novog CD-a Pesme iz Stare Srbije. Tako nadahnuti započeli smo najuspešniju akciju do sada pod sloganom ,,Na dar smo dobili, na dar i dajmo”, što je ujedno i idejni okvir našeg delanja i biće ono po čemu će, nadamo se, jednog dana i drugi prepoznavati „Fenečke bisere”.

Želimo da naše delovanje saobraženo s vrednostima koje negujemo bude svedočanstvo da se uvek i na svakom mestu s ljubavlju može poslužiti bližnjem.

Izvor: Zemunske vesti

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn