VETRUŠKA IM NOVI KOMŠIJA: Vrsta malog sokola izabrala je terasu na Novom Beogradu da se tu gnezdi

STANOVNICI jednog novobeogradskog solitera dobili su novog komšiju – vetrušku, vrstu malog sokola koja se nastanila na desetom spratu kako bi izlegla mlade.

Iako se mnogi iznenade kad ove grabljivice vide na svojim terasama, ovaj prizor nije neobičan jer vetruške upravo za svoj privremeni dom biraju žardinjere pune zelenila.

Kako objašnjavaju stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, obična vetruška je vrsta malog sokola koja se najčešće sreće u gradu.

– Vetruške biraju žardinjere beogradskih solitera za svoja gnezda, jer oni podsećaju na litice koje su njihovo prirodno stanište – objašnjavaju stručnjaci.

– Kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća ili na stubovima za prenos električne energije.

Kako ističu stručnjaci, osnovnu ishranu obične vetruške čine sitni glodari, što ih stavlja u sam vrh ptica koje nas besplatno i efikasno štite od potencijalnih izvora zaraze. Takođe, nadležni ističu da kada ih uočite na svojim terasama najbolje je da budete nemi posmatrač i ne uznemiravate ih dok se sezona gnežđenja ne završi i mladunci ne odlete. Jedino ako zateknete mladunca vetruške na trotoaru ispred, ili negde oko zgrade, vratite ga u žardinjeru ili na krov zgrade, kako bi bio van domašaja pasa i mačaka, a roditelji nastavili da brinu o njemu.

Osim vetruška, terase stanova na Novom Beogradu pogotovo one u blizini reke često posećuju i patke. Prethodne tri godine, patka koja je i dobila ime Savka, svija gnezdo u žardinjeri terase na petom spratu u Ulici Ivana Ribara. Prošle godine čuvala je 11 jaja, a nakon 28 dana koliko je ležala na njima sa svojim malim pačićima otišla je put Save.

BLOK 23

TOKOM prošlog proleća, ženka vetruške se nastanila na Novom Beograd i na terasi jedne stanovnice iz Bloka 23 i snela čak četiri jajeta. Pre nego što je izabrala terasu na 11. spratu mesecima je letela po bloku i privlačila pažnju stanovnika ovog kvarta. Za svoj dom vetruška je izabrala žardinjeru punu zelenila, a nakon što je izlegla mlade odleteli su zajedno.

novosti

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn