I NJUHOM PROTIV NARKO-DILERA! Ovako izgleda trening sa pripadnicima Čete vodiča službenih pasa na Bežanijskoj kosi!

MUŠKARAC naoružan automatskom puškom beži pred policijom. Ispaljuje metak. Čuje se još jedan hitac. Tada ga stiže pas Kruz, šestogodišnji nemački ovčar. Ujeda begunca za ruku, puška mu pada na zemlju. Ruke uvis – viču policajci i stižu napadača.

Ovako izgleda deo treninga u Četi vodiča službenih pasa Policijske brigade u njihovom centru na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Vežbe poslušnosti, detekcije, odbrane i napada, samo su deo obuke koje prolaze policijski psi, čiji je osnovni zadatak čuvanje javnog reda i mira na koncertima, utakmicama, raznim manifestacijama koje okupljaju veliki broj ljudi. Takođe, obučavaju se za traženje droge, duvana, novčanica, eksploziva, a nalaze izgubljene ljude ili izvršioce krivičnih dela. U boksovima je najviše nemačkih i belgijskih ovčara, ali tu su labradori retriveri, nemački kratkodlaki ptičar i epanjel breton.

PREMA rečima Katarine Todorov, zastavnika prve klase, koja je u ovoj četi već 14 godina, da bi jedan pas postao „policijski“, potrebno je najmanje četiri meseca obuke. Rasa životinje diktira na koje poslove će biti raspoređen tokom svog radnog veka.

Vežbe poslušnosti su osnova obuke koju mora da prođe svaki pas, bez obzira na rasu. Tu se uči kretanje pored vodiča, sa povodnikom ili bez njega, naredbe „sedi“, „lezi“, „stoj“. Svaki pas mora da „ima poslušnost“, kako bi uspešno rešavao zadatke na terenu.

– Nemački ovčari se mogu koristiti za sve discipline i zato su najbolji, kao i belgijski – kaže, za „Novosti“, Katarina Todorov. – Mada, belgijski su mnogo temperamentniji i ne može baš svako da ih vodi. Brzi su i eksplozivni i nije ih lako ukrotiti. Labradori, retriveri i ptičari se koriste za detekciju, odnosno pronalaženje droge, eksploziva, duvana. Oni nisu za odbranu i napad, već se obučavaju da traže lopticu, rođeni su aporteri i ovde im se taj nagon povećava, na tome se radi maksimalno.

KADA počne obuka pasa za detekciju, oni traže sakrivenu lopticu. Posle toga, povezuju se loptica i miris, kog pas postepeno usvaja u zavisnosti da li treba da otkriju drogu, eksploziv… Neke supstance, poput eksploziva i tableta ekstazija je teže naći. Ali, za psa sa dobrim njuhom ni to nije problem.

Vodič Milan Abazović pustio je belgijskog ovčara u prostoriju sa tri računara, a ispod jednog je bila sakrivena kesica droge. Svega nekoliko sekundi trebalo je brzom „belgijancu“ da nanjuši narkotike ispod kućišta računara pod prozorom. Kada je otkrio plen, umirio se, legao na pod i gledao u svog vodiča. Na isti način se otkriva i eksploziv, pas ga detektuje, te sedne ili legne. Nema lajanja niti skakanja, životinje su obučene da reaguju tako jer je u pitanju rad sa opasnim materijama.

– Kada vežbamo odbranu i napad, simuliramo situacije u masi, sa pirotehnikom, kako pas na terenu ne bi imao strah od pucnja petardi ili oružja. Takođe, učimo ih da se ne plaše da prođu kroz zavesu od dimnih bombi, kad se ništa ne vidi. Situacije u kojima se pas bez korpe pušta na čoveka jasno su propisane zakonom – samo ako su se stekli uslovi za upotrebu vatrenog oružja. Međutim, nije isto kada ispalite metak u čoveka, jer onda nema nazad, dok pas po naredbi pušta osobu. Takve situacije su srećom veoma retke i nisam ih doživela za 17 godina službe.

I dok su reporteri „Novosti“ razgovarali sa pripadnicima Čete vodiča, stigla je informacija: podmetnuta je bomba u zgradi pošte u Zmaj Jovinoj ulici! Vodič je odmah otišao po labradora, smestio ga u boks za vožnju i krenuli su ka centru prestonice. Kroz sat vremena, posle detaljne provere veštog policijskog labradora, ispostavilo se da je reč o – lažnoj dojavi.

Izvor: Novosti

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn