INTERVJU – Vladimir Vujasinović: Ko ne misli dobro Novom Beogradu, taj ne misli dobro srpskom vaterpolu

Trener VK Novi Beograd za Mozzart Sport govori o planovima i ambicijama za novu sezonu

Van očiju javnosti na Novom Beogradu je 2015. godine počela da se gradi lepa vaterpolo priča, a klub je u žižu interesovanja prvi put došao kada mu je dodeljena specijalna pozivnica za Ligu šampiona, a Beogradu organizacija završnog turnira najbitnijeg klupskog takmičenja u vaterpolu. Tada je postalo jasno da se nešto krčka na Novom Beogradu i da bi klub pod pokroviteljstvom proslavljenog vaterpoliste Aleksandra Šapića mogao do zapaženih rezultata.

Ubrzo su medije širom Srbije, regiona i Evrope preplavile informacije o stvaranju drim-tima nalik Pro Rekovom i da su se šef stručnog štaba Vladimir Vujasinović i sportski direktor Aleksandar Šoštar namerili na najveća imena svetskog vaterpola.

Da će Novi Beograd sklopiti moćan tim u intervjuu za Mozzart Sport potvrdio je trener Vladimir Vujasinović, ali daleko od toga da će Novi Beograd poput Pro Reka na jednom mestu okupiti deset najboljih igrača u ovom trenutku. Ne, neće biti bombastičnih pojačanja kao što je Aleksandar Ivović i monstruoznih ponuda, jer Novom Beogradu niko nije doneo džak para. Ulagaće se ciljano, a tim praviti tako da i nacionalna selekcija bude na dobitku – Novi Beograd će biti sastavljen od domaćih snaga, koje će u narednoj deceniji biti okosnica reprezentacije Srbije.

Pametna ulaganja, pažljivo sklapanje mozaika i višegodišnji potpisi igrača ono su čemu teži Novi Beograd, priča nekarakteristična sa srpski vaterpolo i ovo podneblje.

Grudva se zakotrljala prošlog leta, a virus korona iznedrio je i nešto dobro – povratak igrača sa šireg spiska reprezentacije Srbije u domovinu. U domaće klubove vratila su se neka velika imena, a mladi igrači su dobili mentore.

„Neke stvari su se poklopile. Virus korona uticao je na rad u mlađim kategorijama, a takođe je uticao na to da domaći klubovi uspeju da vrate igrače koji su možda i premladi otišli u inostranstvo. Reč je o igračima sa šireg spiska reprezentacije. Mi smo uspeli da vratimo i Miloša Ćuka, dugogodišnjeg A reprezentativca, ali do svega toga je došlo zato što je bio jedan specifičan trenutak. Za vreme karantina klubovi su bili izuzetno uplašeni kako će se celopkupna situacija odraziti na budžete i ostalo, puštali su strane igrače. Domaći klubovi su to iskoristili, vratili su se neki igrači i samim tim je ojačano domaće prvenstvo. Sada imamo čak pet kandidata za titulu, imamo šampiona Jadranske lige, polufinalistu LEN Kupa Evrope. Spletom okolnosti veliki broj naših igrača je završavao ugovore u svojim sredinama, neke stvari su se namestile da domaći klubovi mogu da uđu u priču sa svim tim igračima, da se oni vrate kod nas i da ne bude ova sezona neki incident koji se desio, nego da bude jedan početak mnogo lepe priče koja može da se razvije u nešto jako dobro. Ne samo što se tiče domaćeg prvenstva, već i LEN Kupa Evrope i Lige šampiona“, počeo je Vladimir Vujasinović.

Kada u Novom Beogradu trenira klasa poput Miloša Ćuka, lakše je privući decu na bazen. Tada motiva za trening ne manjka.

„Sve je lakše, pre svega privući decu na bazen i ubediti mladog igrača koji treba da pređe u ozbiljan trenažni proces. Znatno je lakše momke oko 14 – 15 godina ubediti da počnu dva puta da dolaze na treninge kada mogu da treniraju sa jednim Milošem Ćukom. Samo stvaranje jakog kluba i prvog tima jako je dobro za privlačenje dece da počnu da treniraju, a posle i da igraju ozbiljno vaterpolo. Bez jakih prvih timova deca se lako odlučuju da ostave sport, usmere se na nešto drugo, a povratkom velikih igrača i treniranjem sa njima, mladi momci se preorijentišu da žele da postanu vrhunski igrači gledajući takve klase koje treniraju pored njih. To je vrlo jednostavna stvar.“

Pandemija virusa korona snažno je udarila na svetsku ekonomiju, a vaterpolo klub Novi Beograd uspeo je da izvuče i neke pozitivne stvari.

„Neka deca su prošle godine od maja do početka škole trenirala tri puta dnevno. Obično tokom avgusta najmlađi odu, sada su svi bili tu, trenirali su ujutru i uveče. Neki su imali dva jutarnja treninga, pa večernji. Generalno je u životu sve lošije od kada je krenula korona, ali smo mi uspeli da izvučemo i nešto dobro. Na otvorenom se treniralo ceo dan.“

DA NOVI BEOGRAD BUDE BREND KAO PARTIZAN

U intervjuu za Mozzart Sport, direktor Jugoslav Vasović Radničkog iz Kragujevca je posle osvajanja Jadranske lige govorio o tome koliko je teško privući decu da treniraju vaterpolo. Novi Beograd nema problem sa masovnošću, ali problem sa kojim se suočava jeste do kada deca treniraju. Kritična tačka je negde oko 15. godine, a Vladimir Vujasinović i njegovi saradnici žele da tokom godina Novi Beograd postane sredina u koju će mladi momci doći da se usavrše. Prostije rečeno da postane ono što je bio Partizan.

„To je malo vezano i za tradiciju, ako Radnički bude igrao na vrhunskom nivou narednih 10 – 15 godina, kao što igra na vrhunskom nivou ove sezone, deca će početi masovnije da dolaze na bazen. Deca se u Kragujevcu radije opredeljuju da odu na fudbal i košarku i potrebno je da prođe jedan period u kojem će se u kontinuitetu ostavrivati rezultati da bi klinci počeli da dolaze. Mi nemamo problem sa masovnošću. Nije problem broj dece, već do kada ta deca treniraju. Klinci krenu da treniraju sa nekih šest godina, prođu kroz školu plivanja, prebace se na vaterpolo i kada sa nekih 15 godina prestanu da treniraju, mi kao sport nismo dobili ništa. Nema finalnog proizvoda. Želim da privučemo decu iz najboljih klubova da dolaze kod nas i da taj kritični period između 14. i 16. godine ostanu na bazenu, i da pokušamo da izvučemo neke vrhunske igrače. Partizan je imao i ima i dan-danas odličnu školu vaterpola. Klinci su prepoznavali to i dolazili su u Partizan da bi se usavršili. Svi ovi momci koji igraju za reprezentaciju nisu ponikli u Partizanu, ali su prošli njegovu školu. Nama je to u budućnosti klupski imperativ, želimo da mladi momci prepoznaju Novi Beograd kao klub gde mogu da se nadograde i ako budu imali želju da doguraju od klinca koji obećava do vrhunskog igrača. Spremni smo da im obezbedimo taj put.“

Primetan je porast dece koja se interesuju za vaterpolo, a da bi se izvela na pravi put, stasala u vrhunske igrače, a Srbija dobila naslednike Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška Pijetlovića i vaterpoliste sličnog kalibra, neophodno je da klubovi imaju kvalitetan stručni kadar. Novi Beograd ne oskudeva ni na tom polju, ali kako apetiti budu rasli i sve više dece se bude odlučivalo da prve korake napravi na bazenu „11. april“, biće potrebno da se i trenerska baza širi i jača.

„Trenera imamo dovoljno. Mada, ustvari nikad nije dovoljno. Ako se ne vežem konkretno za Novi Beograd, već kada govorim u globalu o srpskom vaterpolu, ogroman broj stručnjaka nam je otišao u inostranstvo u poslednjih desetak godina. Kada čovek izađe napolje jako teško ga je vratiti nazad. Tu je potrebna podrška Vaterpolo saveza Srbije, koji bi zajedno sa klubovima pokušao da vrati te ljude nazad u zemlju. Mi dosta dobro stojimo sa stručnim kadrom. Ojačali smo stručni kadar u poslednjih godinu dana, imamo i momke koji rade od početka kada je osnovan klub. Radi se jako dobro i sa njima na usavršavanju. Za sada sve ide svojim tokom, a kako će stvari postajati sve ozbiljnije i ozbiljnije, moraćemo da se ojačamo i na tom polju. Imamo već neke planove, imaćemo jedno ili dva pojačanja što se tiče stručnog kadra. Mislim da će generalno u dogledno vreme morati da se ostvari saradnja klubova i Vaterpolo saveza Srbije da se vrate ti ljudi koji rade u inostranstvu. Jačina Jugoslavije, a kasnije i Srbije i Crne Gore bila je što su u zemlji radili izuzetni stručnjaci i to ne smemo da zaboravimo. To se lako izgubi, a jako teško vraća.“

SRBIJA OPET IMA PET PREDSTAVNIKA U EVROPI

U Novom Beogradu sve se odvija po ubrzanom procesu i, za sada, ide u pravom smeru. Mlađim kategorijama i usavršavanju trenera posvećuje se velika pažnja, napravljen je razvojni tim, a spletom okolnosti Vladimir Vujasinović će već treće godine kao kormilar Novog Beograda imati tim za velika dela. Trofeji u domaćim okvirima postaće realnost, a napašće se i evropska titula. Ne krije trofejni stručnjak koje su ambicije kluba.

„U Novom Beogradu sam već dve i po godine. Došao sam u januaru 2019. godine u Novi Beograd pre svega zato što mi se svidela priča koja mi je ispričana u tom trenutku o pravljenju kluba, načinu na koji je to trebalo da izgleda. I mogu vam reći da za ove dve godine i koji mesec ne samo da je priča istinita, već i da se sve mnogo brže odvija od onoga što je bilo predviđanje. Zbog toga mi je izuzetno drago. Ta priča od pre dve godine i jače bazirala se na stvaranju temelja, radu mlađih kategorija, radu sa trenerima, pravljenju prvog i razvojnog tima. Posle dve godine borimo se za titulu u prvenstvu, igrali smo u osmini finala LEN Kupa Evrope, stvorili smo razvojni tim (Vukovi) koji igra u Prvoj ligi, i to jako lepo sa klincima, koji bi u perspektivi trebalo da budu deo prvog tima. Ponoviću, spletom nekih okolnosti se namestilo da ove sezone radimo na stvaranju vrhunskog tima koji neće biti samo konkurent za domaća takmičenja, nego i da predstavlja Srbiju u Ligi šampiona preko vajld-karte na završnici Lige šampiona u Beogradu naredne dve godine. Mislim da je to za naš vaterpolo ogromna stvar, ali i generalno za ceo sport u Srbiji da imamo učesnika u završnici eminentnog takmičenja. Sa druge strane smo kroz to što smo uradili vratili da imamo ponovo pet predstavnika u Evropi. Poslednjih godina su bila četiri od trenutka kada je Zvezda otkazala vajld-kartu i učešće u Ligi šampiona. Sa pet predstavnika smo pali na četiri i sada smo se vratili na pet. Ima više tih stvari koje su odlične.“

Novi Beograd je postigao dogovore o produženju sa nekoliko igrača iz trenutnog sastava, dogovorena su i pojačanja za narednu sezonu u kojoj se očekuje eksplozija, proboj i visoko pozicioniranje na evropskoj vaterpolo mapi. Novi Beograd će biti sastavljen od domaćih igrača od koji se očekuje da u nadolazećim godinama budu potporni stubovi reprezentacije Srbije i donose medalje, a na pozicijama za koje sportski sektor ne uspe da pronađe adekvatno rešenje, popuniće inostranim igračima.

„O imenima nećemo, sezona je u toku, ali smo već dosta stvari završili i rešili. Stvarajući tim za naredne godine gledali smo na to da u narednom periodu dovedemo momke koji su u najužem krugu da budu reprezentativci ne samo u Tokiju, već i posle Tokija. Nismo glumili Pro Reko da uzmemo 10 najboljih igrača na svetu, nego da dovedemo momke koji igraju i koji će igrati za A reprezentaciju, i koji će biti okosnica našeg nacionalnog tima kroz duži period. Sa svima pričamo o dugogodišnjoj saradnji. Nije priča na godinu ili dve dana, već na tri ili četiri godine. Pravi se tim na duže staze. Sve to što radimo gledamo da bude duplo dobro – i za klub i za nacionalnu selekciju. Da momke koji su bili raštrkani po raznim klubovima vratimo u srpski vaterpolo, da najveći deo njih igra kod nas, a daj bože da Šabac, Radnički, Zvezda i Partizan vrate još po nekoga i da imamo sve te momke kod nas u zemlji. Ako bi svi bili u zemlji, mnogo bi lakši rad bio i sa reprezentacijom.“

NE KRIJEMO SE… NAPADAMO EVROPSKU TITULU

Nije pogrešno reći da je ambicija Novog Beograda napad na evropsku titulu sledeće sezone i ljudi iz kluba ne žele da se kriju. Jasno i glasno poručuju da žele odmah da se popunu na evropski tron. Ako se ne okite šampionskim zvanjem prve sezone, do toga će doći neke naredne.

„Pravljenje tima, dovođenje fajnal-ejta u Beograd… Jednoo vuče drugo, a drugo vuče treće. Normalno da su ambicije da iskoristimo ovaj trenutak. Pre svega treba da vidimo koji će to tim da bude na kraju i ako to sve bude kao što smo isplanirali, a vrlo smo blizu da to i ostvarimo, ako to bude tako i ambicije će biti šampionske. Niko neće ovde da se krije, probaćemo da uzmemo odmah evropsku titulu. Da li će biti potrebno godinu dana, dve ili tri, to ne može niko da zna i garantuje. To zavisi dosta i od konkurencije, na koji način će da srede klubove. Sigurno da će biti abicije najviše. Zato i radimo sve ovo.“

Projekat stvaranja evropskih klubova jednom je zaživeo, bio je plodonosan, ali je kratko trajao. Zlatni period bila je 2013. godina. Crvena zvezda je osvojila Ligu šampiona, Radnički iz Kragujevca LEN Kup Evrope, dok je Partizan igrao u polufinalu Lige šampiona. Crno-bele je sa klupe predvodio upravo Vladimir Vujasinović. Šef stručnog štaba Novog Beograda optimista je po prirodi, veruje da će priča sa Novim Beogradom da potraje i da neće biti projekat od jedne ili dve sezone. Koliko da se osvoji evropska kruna.

„Optimista sam po prirodi. Bio sam osam godina u Partizanu, išlo je sve gore i gore, a ja sam mislio da će sve to odjednom da se sredi. I dan-danas mislim da će Partizan da se oporavi bez obzira na to što je u ogromnim problemima. Došao sam u Novi Beograd jer su mi se svidele smernice kojim klub treba da ide. S druge strane imam veliko poverenje u ljude koji vode ovaj klub i u ono što su zacrtali i osmislili. Te dve stvari mi daju veliku nadu i optimizam da ovo nije samo trenutak, ali jeste trenutak da napravimo tim koji će, možda, biti izuzetan. Ali, mislim da bez obzira kakva će budućnost biti, da će ovaj klub vremenom izgraditi igrače. Verujem da će ova priča da traje.“

Vladimir Vujasinović je svojevremeno po završetku igračke karijere izjavio da je Pro Reko kao mali fudbalski klub i da ne deli sudbinu ostalih vaterpolo klubova u Evropi. Stoji iza toga i veruje da postoji šansa da taj način funkcionisanja može zaživeti i u Srbiji ako bi postojala ciljana i precizna pomoć.

„Može, vaterpolo nije skup sport. Nisu to ogromna sredstva koja treba da se izdvoje da bi se imao vrhunski vaterpolo klub. Sa druge strane, imamo nebrojano problema vezano za termine i bazene. To moramo da rešavamo i to je još jedan uporedni problem sa trenerima koji nisu ovde. Generalno, uz osmišljenu, pravu pomoć lokalnih samouprava, države i Ministarstva sporta, možemo da imamo sport koji će da donosi u narednih 50 godina medalje sa Olimpijskih igara. Mislim da u Srbiji može vaterpolo da zaživi na pravi način. Istorija nas podseća i upozorava da je bilo mnogo promašaja. I taj klub koji je najduže živeo i opstajao (Partizan), pre nego što je počeo da se urušava, podizao se 30 – 40 godina. Stvarao je školu i sistem rada, gurao je srpski deo vaterpolo škole, a svedoci smo poslednjih godina da je i takav klub u stanju da se uruši. Moramo da budemo oprezni. Uz malo truda i preciznim pomoćima tačno tamo gde treba, možemo da imamo dug niz godina jake klubove gde će da trenira ogroman broj dece, i da će samim tim klubovi da žive bez problema.“

JAKI TIMOVI I IZLAZAK U EVROPU NE TREBA NIKOME DA SMETAJU

U vaterpolo svetu navijačka podeljenost nije prisutna u toj meri kao u nekim drugim sportovima. Da li ste svesni da će sada da se provlači zašto pare nisu date Partizanu ili Zvezdi, i da će biti malicioznih komentara?

„Ne znam kako da odgovorim na to pitanje, a da ne uvredim nekoga. Ako se neko pojavi sa bilo kakvim lošim kontekstom, taj ne misli dobro ovom sportu. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ovde se stvara ili se ubrzano stvorilo nešto voliko. Može ljudima da ne prija zato što je neki drugi plan nekog drugog kluba neće ići onim putem kojim je trebalo da ide. Jaka konkurencija, jaki timovi i izlazak u Evropu ne bi trebalo nikome da smeta.“

Srbija od osamostaljenja nijednog trenutka nije imala veći broj timova konkurentnih da napadnu nacionalnu titulu. Bitka se vodila ranije najčešće između Partizana i Zvezde, pojavio se i Radnički, ali su posle te jedne generacije svi klubovi doživeli sunovrat. Danas se za naslov prvaka pored večitih rivala bore Radnički, Novi Beograd i Šabac, koji je 2019. godine osvojio duplu krunu i aktuelni je šampion Srbije. Prisetio se Vladimir Vujasinović tog perioda od pre osam godina, uporedio kvalitet tadašnjih i sadašnjih klubove, i povukao paralele.

„Imali smo Zvezdu, Partizan i Radnički 2013. godine. Tada sam bio u Partizanu, izbacili smo Radnički u polufinalu Kupa Srbije, pa smo na produžetke izgubili od Zvezde u finalu. Izgubili smo u polufinalu prvenstva od Zvezde, koja je kasnije dobila Radnički. Bilo je lepo igrati, bile su pune tribine. Timovi su bili vrhunski, Zvezda je uzela Ligu šampiona, Radnički je osvojio LEN Kup Evrope, Partizan je igrao polufinale Lige šampiona te godine. To je bila jedna sezona. Naše domaće prvenstvo nije ni blizu kvalitetom, to jest igrači nisu ni blizu kvalitetom onim ekipama koje su igrale 2013. godine. Sada imamo odličnu konkurenciju i dosta dobrih igrača, ali slabije klubove. Nadam se da ćemo sledeće godine imati još jače klubove i da će ostati ovakva konkurencija. To bi bio vrhunac.“

SRBIJA MOŽE DO DVA ILI TRI KLUBA U LIGI ŠAMPIONA

Ubeđen je trener Novog Beograda da pametnim ulaganjem kvalitet domaćeg prvenstva može da se unapredi za 30-40 odsto sledeće godine, kao i da Srbija u perspektivi može imati dva ili tri predstavnika u Ligi šampiona.

„Ove godine se pokazalo da se vraćanjem momaka iz inostranstva i ostankom mladih igrača može stvoriti četiri ili pet klubova, koji mogu da igraju lep vaterpolo. Nisu mogli da uđu u konkurenciju za Ligu šampiona, ali Zvezda igra polufinale LEN Kupa Evrope, Radnički je osvojio Jadransku ligu i igrao četvrtfinale LEN Kupa Evrope, mi smo ispali u osmini finala LEN Kupa Evrope od Vuljagmenija. Grci igraju godinama to takmičenje i rekao bih da je jedna lepa slika izašla bez velikog ulaganja. Sledeće godine možemo da podignemo naše prvenstvo za nekih 30-40 odsto uz precizno ulaganje. Bilo koji od klubova koji imaju velike ambicije ako dovede dva ili tri kvalutetna igrača za narednu sezonu, možemo da pričamo o igranju Lige šampiona sa dva ili tri predstavnika u perspektivi. Timovi koji su igrali ove sezone u LEN Kupu Evrope mogli bi da pređu u Ligu šampiona, a takođe da imamo i predstavnike u LEN Kupu Evrope“.

Vaterpolisti Novog Beograda će naredne godine predstavljati Srbiju u Ligi šampiona, ali još nije poznato da li će se takmičiti u Jadranskoj ligi.

„Imali smo sastanak u Vaterpolo savezu Srbije, ali precizan odgovor nismo dobili. Čekamo i dalje. Treba prvo Jadranska liga da izađe sa formatom, kako će se liga igrati sledeće godine, a onda ćemo da vidimo gde smo mi u tim formatima. Videćemo šta će nam reći, tražićemo naš interes u svemu tome i spram toga povlačiti poteze. Ako nam kažu da igramo drugu ligu, koji je naš interes da sa timom projektovanim za Ligu šampiona plaćamo troškove putovanja da bismo nekog dobijali sa 20 ili 30 razlika? Onda to nema smisla.“

Šef stručnog štaba Novog Beograda iskoristio je kraj intervjua za Mozzart Sport da čestita Radničkom iz Kragujevca i Crvenoj zvezdi na ovosezonskim uspesima.

„Čestitam Radničkom na osvajanju regionalne lige i Zvezdi na plasmanu u polufinale LEN Kupa Evrope. Napravili su veliki uspeh i predstavili su naš sport na pravi način. Siguran sam da je to bila samo pretpremijera onoga što sledi“, zaključio je Vladimir Vujasinović.

Izvor: Mozzart sport

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn