Izložba „Da se ne zaboravi“ u foajeu aneksa opštine Novi Beograd

U foajeu aneksa GO Novi Beograd, Mihajla Pupina 167, Novi Beograd, od 12. APRILA, biće postavljena izložba „Da se ne zaboravi“, radova studenata Akademije Srpske pravoslavne crkve, pod mentorstvom profesora: Vladimira Karanovića (živopis), Željka Komosara (Kaligrafija), Mare Đurović (ikonopis, minijatura), jereja Čedomira Milosavljevića (ikonopis), Miodraga Milutinovića (crtanje ikone).

Izložbu „Da se ne zaboravi“, Akademija SPC održava kontinuirano od 2005 godine, u znak sećanja na pogrom koji se desio 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji. Nastavnici i studenti Akademije ovu izložbu pripremaju svake godine tokom zimskog semestra, a do sada je učestvovalo više od 200 studenata. Posle prve izložbe koja je održana u Galeriji fresaka u Beogradu, naredne su održane u Narodnoj Biblioteci, Kripti Hrama Svetog Save, Parohjskom domu Hrama gde je i ovogodišnja Izložba u toku.

Od 2007. godine Izložbu su imali priliku da vide i ljudi van granica naše zemlje u Bostonu, Minhenu, Birmingenu…
Visoka škola – Akademija Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju je osnovana 17. novembra 1993. godine, sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve i blaženopočivšeg episkopa budimskog G. Danila (Krstića) kao Akademija za konservaciju umetnina srpskih u Beogradu. Dekani Akademije Srpske Pravoslavne Crkve bili su: episkop budimski Danilo (Krstić), potom episkop G. Ignatije (Midić), Protojerej-stavrofor dr Radomir Popović, mr Zoran Mihajlović. Danas je na čelu ove visokoškolske ustanove jerej dr Darko Stojanović.

Akademija SPC za umetnosti i konservaciju je nastala iz potrebe za kultivisanjem crkvene umetnosti na akademskim, bogoslovskim i estetskim osnovama kao najdublji odgovor Crkve na nasušnu potrebu savremenog čoveka za vizuelnom saznajnom „hranom“ – odgovor koji će temeljno uticati na njegovu pobožnost. Tokom prethodnih četvrt veka njen rad na dostizanju onih zadataka koje je pred crkvenu umetnost postavilo ikonobraniteljsko bogoslovlje – a koji se danas čine aktuelnijim nego ikad – doneo je mnoštvo konkretnih rezultata i velike pomake spram datog cilja.

Danas su bivši studenti Akademije SPC za umetnost i konservaciju uspešni likovni umetnici koji deluju na svih pet kontinenata, ali i inventivni predavači na različitim stepenima obrazovanja – od osnovne škole do doktorskih studija umetnosti te rukovodioci ili konstruktivni članovi timova u institucijama kulture.

Studenti Visoke škole – Akademije SPC su prepoznati od strane velikog broja institucija i organizatora manifestacija kao dobri pedagozi deci u okviru likovnih radionica. Tako su više od deceniju studenti nosioci ovakvih projekata u okviru manifestacija koje organizuje: Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija, i Pravoslavni dečiji časopis Zvonce, potom u okviru Liturgijskog festivala u Beogradu Dana ćirilice u Bavaništu i dr.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2021. godine.

Izvor: novibeograd.rs

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn