Na koje detalje treba da obratite pažnju ako kupujete stan na Novom Beogradu?

Uprkos enormnom porastu cena, svedoci smo da potražnja za stanovima, naročito u prestonici, ne jenjava. Jedan od delova grada na kojem godinama vlada pomama za kvadratom više je Novi Beograd. Iako investitori koriste svaki pedalj prostora za podizanje novih stambenih objekata, čini se da ne mogu da zadovolje potrebe tržišta – kako se stanovi pojave na sajtovima agencija za nekretnine, prodaju se brzinom svetlosti.

Zašto je Novi Beograd toliko tražena lokacija? Odgovor leži u činjenici da funkcioniše kao zaseban entitet, iako je zapravo samo deo grada.

Novi Beograd je poslovno jezgro Beograda – u njemu se nalaze predstavništva svetski poznatih kompanija, banke, poslovni prostori i centri. Tu su i kejevi reka Save i Dunav, parkovi, muzeji, tržni centri, sve što vam je potrebno za udoban svakodnevni život. Ponuda Novog Beograda je neverovatno versatilna, stoga na njemu biraju da se skrase i poslovni ljudi i porodice sa decom.

Ako su stanovi na Novom Beogradu predmet vašeg interesovanja, ovaj tekst će vam odgovoriti na sva pitanja i nedoumice. Više informacija sledi u nastavku.

Starogradnja ili novogradnja – šta je bolji izbor?

Jedno od pitanja koje uvek predstavlja nedoumicu je izbor između starogradnje i novogradnje. Novi Beograd je počeo da se gradi nakon Drugog svetskog rata, kao naselje namenjeno radničkim porodicama, što znači da poseduje veliki broj starih zgrada. Međutim, njegova izgradnja se nije zaustavila od dana kada je počela, te je danas postao moderni velegrad, umesto prvobitne namene.

Izazovi u starogradnji

Zgrade u starogradnji su mahom kvalitetne, ali ne treba zanemariti činjenicu da su neke od njih stare i po sedam-osam decenija. Standard gradnje je ispoštovan, te tako imamo odlično izolovane zidove, ali postoje i brojni detalji koji bi mogli da predstavljaju problem usled starosti objekta. Naime, ako stan u starogradnji nije u međuvremenu renoviran, zamena stolarije i električnih instalacija bi mogla da predstavlja dodatno značajno finansijsko ulaganje.

Ako odaberete stan u starogradnji, naš savet je da prilikom razgledanja sa sobom povedete stručno lice – arhitektu ili pak iskusnog majstora, koji će znati da proceni koja dodatna ulaganja će biti potrebna da adaptirate stan svojim potrebama

Prednosti novogradnje

U novogradnji se nećete susresti sa ovim izazovima, naravno, podrazumevajući da su investitori ispoštovali propisane standarde gradnje. Nove zgrade često imaju savremene grejne sisteme i unapređenu izolaciju, te su energetski efikasniji od starogradnje.

Ipak, vredi napomenuti da su stanovi u starogradnji često prostraniji od stanova u novogradnji. Razmislite dobro o prioritetima, pre nego donesete odluku, ali ne razmišljajte predugo. Starogradnja je među kupcima jednako popularna kao i novogradnja.

Koja je cena kvadrata na Novom Beogradu?

Velika potražnja i popularnost Novog Beograda uzrokovali su rast cena na ovoj lokaciji, te tako danas cena kvadrata ne zaostaje mnogo za centrom grada. Generalno govoreći, prosečna cena kvadrata u starogradnji varira od 1.500 do 3.000 evra, dok za kvadrat novogradnje u proseku treba izdvojiti između 2.000 i 2.500 evra.

Cena kvadrata će u mnogome zavisiti i od željene lokacije. Izuzetno visoke cene drže krajevi Belvil, West 65 i Airport City, dok su novobeogradski blokovi ipak nešto povoljniji. Na vodećem sajtu za nekretnine Roommateor možete pronaći detaljne informacije o cenama, kao i o ponudi stanova na Novom Beogradu.

Da li se uskoro očekuje pad cena kvadrata na Novom Beogradu?

Nažalost, ne. Trend rasta cena kvadrata stambenih kvadrata ne jenjava, a do kraja godine očekuje se umerena stopa rasta. O padu ili stabilizaciji za sada nema govora, obzirom da i građevinski materijal beleži rekordan skok cena.

S druge strane, kamatne stope stambenih kredita nikada nisu bile povoljnije, te ako razmatrate mogućnost kupovine stana, reagujte na vreme.

Koji su najpopularniji krajevi Novog Beograda?

Koji kraj Novog Beograda je idealan za vas zavisiće najpre od vaših potreba. Ako želite da se locirate u blizini poslovnih centara razmotrite Airport City ili Ušće. Na Ušću se svake godine održavaju muzičke, sportske i kulturne manifestacije, kao što je Beer fest ili brojni koncerti, stoga je ovaj kraj odličan odabir za mlade ljude koji vole dobro da se zabave. Za miran porodični život prikladnije su četvrti bogate zelenilom i parkovima, kao što su Bežanijska Kosa ili Blokovi.

Od popularnih krajeva Novog Beograda izdvajamo i Bežaniju, Savski Nasip, Tošin Bunar, Fontanu i Belvil (Studentski grad). Bez obzira za koji kraj se odlučite, imajte na umu da je infrastruktura ovog dela grada savršena – svi krajevi Novog Beograda su odlično povezani – i međusobno i sa ostalim delovima Beograda, bilo da putujete vlastitim vozilom ili gradskim prevozom.

n1

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn