Najskuplja starogradnja plaćena 600.000 EUR na NOVOM BEOGRADU

Najskuplji stan u novogradnji koji prodat u prvom kvartalu ove godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se na lokaciji Beogradu na vodi, dok je za najskuplji stan u starogradnji iskeširano čak 600.000 evra i to na Novom Beogradu.

U poslednjem izveštaju koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) navodi se da je prvih devet najskupljih stanova u Srbiji bilo u Beogradu na vodi, gde je i najskuplji kvadratni metar- 9.677 evra, a  najskuplji kvadrat u starogradnji od 4.500 evra prodat je na terioriji beogradskog Starog grada.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na Zvezdari, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Novom Beogradu, a najskuplje garažno mesto u novogradnji prometovano je na Čukarici.

Kada je u pitanju zemljište namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.

Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji beogradske opštine Savski venac, najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.

Kreditom je plaćeno 38 odsto nepokretnosti, a gotovinom 62 odsto.

RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata. Kreditna kupovina najača je u Novom Sadu (59 odsto), a najmanje je ima u Kragujevcu (27 odsto).

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je više od 1,3 milijarde evra, i to je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima -sa 53 procenta.

U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti.

Učešće stanova u ukupnom prometu od 28 procenata predstavlja smanjenje od četiri procenta u odnosu na isti kvartal prethodne godine,  a porast su zabeležili građevinsko zemljište, stambeni objekti i garaže.

Javni beležnici i osnovni sudovi u Srbiji su Republičkom geodetskom zavodu u prvom kvartalu ove godine dostavili 41.456 ugovora o prometu nepokretosti, tako da je za godinu dana broj registrovanih ugovora veći za 9.113, odnosno 39,5 odsto, saopštio je Zavod.

Izvor: BIZLIfe

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*