Novobeograđani, prekontrolišite razvodne ormare!

Veliki broj zgrada i dalje ima drvene ormare i instalacije stare po više decenija, i na njih se obrati pažnja tek kada dođe do požara. – Sami stanari i upravnici zgrada trebalo bi da angažuju stručnjake da provere stanje elektroormara.

Zbog požara na strujnim instalacijama na 11 spratu zgrade u Ulici Mihajla Pupina 201 na Novom Beogradu evakuisano je sedam stanara, a veliki broj njih vatrogasci su izveli napolje na bezbedan način. Niko, srećom, nije povređen, ali požar koji je izbio u subotu nije bio nimalo bezazlen jer se prilikom paljenja instalacija i razvodnog ormara stvorio gust dim koji je obavio celo stepenište.

U velikom broju zgrada i dalje postoje drveni razvodni ormari. Mnogi od njih su stari po više decenija, a ima i onih iz predratnog perioda. Ove instalacije niko ne kontroliše. Na njih se uglavnom obrati pažnja tek kada dođe do požara.

– U elektrorazvodnim ormarima sa nalazi veliki broj loših, nagorelih kontakata na klemama, osiguračima, brojilima… Kontrolu tih ormara i instalacija ne radi niko, a trebalo bi da to bude posao samih stanara i upravnika zgrada. Odnosno, oni bi trebalo da angažuju ovlašćene firme da to urade. Tek kada dođe do nekog problema oni se sete da pozovu majstora da pregleda te instalacije – kaže Bojan Potkonjak, elektroinženjer iz preduzeća MB „Elektro”, koji se već dve decenije bavi poslovima, između ostalog, ugradnje i kontrole instalacija.

Osim što nema inspekcijskog nadzora nad razvodnim ormarima i instalacijama, nema ni pravila koliko puta godišnje bi trebalo da se obavi kontrola.

– Osim zajedničkih razvodnih ormara u zgradama u velikom broju stanova takođe postoje zastarele razvodne table i instalacije. I u tom slučaju ljudi se javljaju samo kad se desi kvar. A kada se zapale instalacije stvara se izuzetno opasan dim. Tada gori unutrašnjost kabla i sam kabl načinjen od plastične mase, a vatra se vrlo lako širi. Zbog toga upućujemo apel upravnicima zgrada i stanarima da na vreme urade kontrole razvodnih ormara i instalacija i u zgradama i u privatnim stanovima, a po potrebi i da ih zamene, jer u slučaju požara posledice zaista mogu da budu katastrofalne – priča Potkonjak.

U situacijama kada se kvar dogodi na razvodnom ormaru na teren izlaze ekipe „Elektrodistribucije” i one ga isključe, daju uslove za popravku i tek kada oni budu ispunjeni, ormar može ponovo da počne da radi.

Drveni razvodni ormari su odavno prevaziđeni i menjaju se metalnim koji su mnogo bezbedniji. Menja se i sastav samih instalacija.

– Nekada su te instalacije bile aluminijumske, sa pletenom izolacijom, dok su nove načinjene od  bakara i nalaze se u PVC izolaciji. U poslednje vreme se i tu menja situacija pa se prave negorivi kablovi – objašnjava Potkonjak.

Kada se sve uzme u obzir, opasnost koju mogu da izazovu stari i neispravni razvodni ormari i instalacije, njihova zamena nije ni skupa. U višespratnicama, sa većim brojem stanara ona može da iznosi od 150 do 200 evra po domaćinstvu. Postoji i druga opcija da se to radi preko „Infostana” na rate, ali je to kako kažu upućeni onda nešto skuplje.

Struju dobilo 350 stanara

Stanari zgrade u Ulici Mihajla Pupina 201 dobili su juče posle tri dana struju, vodu i grejanje. Ekipe „Elektrodistribucije” bile su ceo dan u ovoj zgradi kako bi popravili razvodne ormare i omogućili da svi stanovi dobiju struju. Oni će i danas zajedno sa timovima „Gradskog-stambenog” biti u ovoj višespratnici kako bi pregledali liftove.

Ovaj soliter ima 19 spratova, 152 stana i u njima živi 350 stanara. Mnogi od njih do juče, dok nisu došli struja, voda i grejanje nisu bili u svojim stanovima već kod rodbine i prijatelja.

Izvor: Politika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*