Otvaranje samostalne izložbe u galeriji SKC Novi Beograd

U utorak, 13. aprila u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se samostalna izložba radova autora Miroslava Šukovića.

Miroslav Miro Šuković  (1977. Bihać) živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Član je Udruženja likovnih umetnika BIH. Izlaže samostalno od 2012. i učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona „Trinaesti novembar“ 2015. godine.
  

 „Na crnogorskoj i srpskoj umetničkoj sceni, koje su krajnje povezane, pojavio se novi slikar koji je odmah na sebe skrenuo pažnju. NJega je kao izrazitog talenta i novu nadu iracionalne figuracije u Beogradu prvi uočio Željko Đurović, proslavljeni slikar, crtač, grafičar i profesor. Reč je o Miroslavu Miru Šukoviću koji priređuje samostalne izložbe na crnogorskoj kao i na beogradskoj likovnoj sceni.
Beogradska publika ga je prvi put upoznala 2017. godine na izložbi u Galeriji „Štab“.    Miroslav Šuković uže gledano pripada velikoj porodici crnogorskih iracionalista, koja u književnosti počinje Njegoševom „Lučom mikrokozmom“, a završava se poezijom Matije Bećkovića, u slikarstvu, pak, ta tradicija surove, opore mašte započinje Petrom Lubardom. Šuković, preciznije rečeno, najnovija je pojava u svetu crnogorske i balkanske likovne fantastike, koju su posle Dada Đurića, Uroša Toškovića, Voja Stanića i Mira Glavurtića unapredili brojni mlađi slikari na različite načine. Kao i mnogi iz te grupe likovnih čudaka on je možda pre svega slikar čudovišnog, jer čudovišno ne dopušta olakost i sentimentalnost, demonsko ima svoju negativnu, okultnu teologiju i vizuelnu privlačnost, koje su toliko zanimale majstore medijalne škole, cela istorija izmaštanog slikarstva izrasta na toj magiji.“  Dejan  Đorić

Izvor: arte.rs

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn