Počinje gradnja na ovoj lokaciji na Novom Beogradu

U toku su pripremni radovi na gradilištu uz Bulevar Mihajla Pupina, prekoputa Palate Srbija, gde treba da bude podignut prvi od tri stambeno-poslovna objekta.

Jedna od najekskluzivnijih novobeogradskih lokacija aktivirana je pripremnim radovima na gradilištu prve od tri stambeno-poslovne zgrade prekoputa Palate Srbija – monumentalnog objekta čija je izgradnja 1961. godine odredila osnovnu osu urbanizacije centralne zone Novog Beograda. Reč je o najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina koji se sastoji iz dva dela – stambenog od 17 spratova oko 65 metara, što je za desetak metara više od Palate „Albanija”, i poslovnog od osam spratova ukupne površine oko 65.000 kvadratnih metara, potvrdila je za naš list Gorana Čanković iz „Energoprojekt holdinga”, kompanije koja je uradila projekat za Blok 26 i biće izvođač radova, dok je GP „Napred” investitor kompleksa.

– Dobili smo dozvolu za pripremne radove i predali smo dokumentaciju za građevinsku dozvolu. Zasad gradimo samo jedan objekat, prodaja stanova i poslovnog prostora nije počela i još je nepoznata cena kvadrata koja će da zavisi od prilika na tržištu nekretnina – navodi Čankovićeva.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kojem su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvideo je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića, a njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije 2016. godine. Izmenu tog planskog dokumenta dve godine kasnije pokrenuli su vlasnici atraktivnog zemljišta i investitori „Napred” i „Energoprojekt holding”. Urbanistički projekat dobio je 2019. zeleno svetlo Komisije za planove Ministarstva građevinarstva jer ono izdaje dozvole za objekte veće od 50 metara i zaokružio je proces prenamene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna veličina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa „Štark arene” jer za njih još nisu pronađeni partneri koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, dodaje Čankovićeva.

Osim objekta od 65 metara, urbanističkim projektom predviđena je zgrada uz Ulicu španskih boraca od 58 metara, a visina višespratnice uz Ulicu antifašističke borbe je 52 metra. Sva tri zdanja sa više od 700 stanova krasiće zeleni krovovi, a u kompleksu su planirani i dečji vrtić i ambulanta. Ono što bi trebalo da bude zaštitni znak ove lokacije jeste centralni novobeogradski trg sa fontanom, pandan Trgu republike, pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog.

Transformacija Bloka 26 započeta je pre dvadesetak godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada je sagrađena i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom. Na delu zemljišta uz Bulevar Zorana Đinđića nalaze se barake i objekti u funkciji betonske baze kao pomoćni objekti podignuti u toku izgradnje „Beogradske arene” u Bloku 25.

Kulturno dobro sa nikad realizovanim trgovima Novog Beograda

Blok 26 jedan je od devet simetrično raspoređenih blokova Centralne zone Novog Beograda, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29 i 30, između Milentija Popovića i Bulevara umetnosti i bulevara Mihajla Pupina i Milutina Milankovića koja je početkom 2021. proglašena kulturnim dobrom – 15. prostorno kulturno-istorijskom celinom. Tri središnja – 24, 25 i 26 – nisu realizovana prema prvim detaljnim urbanističkim planovima, navedeno je pre dve godine u saopštenju gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Ovi blokovi su originalno zamišljeni kao tri glavna trga Novog Beograda, svečani, centralni i stanični, koji bi formirali centralni prospekt između Železničke stanice Novi Beograd i Palate SIV-a (danas Palata Srbija, prim. „Politike”) po kojem ceo prostor nosi naziv. Od ideje formiranja tri trga se usled ekonomskih i političkih okolnosti ubrzo odustalo pa je prostorom Centralne zone preovladalo stanovanje – naveo je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Centralna zona Novog Beograda od posebnog je značaja ne samo za taj deo grada, već predstavlja i jedan od najznačajnijih delova šireg područja Beograda. Za urbanističku koncepciju i rešenja po kojima se realizuje Novi Beograd, Oktobarskom nagradom grada Beograda za 1968. godinu nagrađene su arhitekte Nikola Dobrović, Milorad Macura, Stanko Mandić, Miloš Somborski, Vido Vrbanić, Branko Petričić, Aleksandar Đorđević, Uroš Martinović i Milutin Glavički.

Blok 23 je 2019. uvršćen u stalnu kolekciju Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku.

politika

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn