PONOVO PANIKA PO ZGRADAMA NA NOVOM BEOGRADU, BILA I POLICIJA!

Građani Novog Beograda već nedeljama primećuju sitne oznake pored zvona ispred ulaznih vrata, policija je obaveštena, a ova praksa crtanja oznaka krenula je da se širi po blokovima.

Posle misterioznih iksića pored zvona kod ulaznih vrata stanova u novobeogradskim blokovima 45 i 64, ovaj slučaj „x“ pojavio se i u bloku 44.

Novobeogradani su na ovaj problem ukazali preko Fejsbuk grupe Blok 45 info, a ubrzo su saznali da se iza svega toga najverovatnije kriju lopovi, koji na ovaj način, navodno tipuju stanove za pljačku.

Prema našim saznanjima, juče je u bloku 45 bila i policija koja je došla na poziv dvoje stanara koji su primetili nove iznake pored svojih stanova.

Policija je pitala stanare da li ih je neko zvao telefonom i da li su primetili nešto čudno, ali nisu imali odgovor ko stoji iza ostavljanja ovih misterioznih znakova koji već nedeljama muče stanovnike Novog Beograda. Svakako, savet građanima koji vide bilo kakve oznake ispred svog stana je da ih što pre obrišu.

Pojedini stanari su se žalili da ih prethodnih dana neko zove na fiksni telefon, a nakon što se jave, veza se prekida. Građani se još pitaju o čemu se račno radi, te su i dalje uznemireni.

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost vezano za iksiće, koje su građani primetili na svom zvonu ili u njegovoj neposrednoj blizini, smatra da na taj način lopovi tipuju stanove za pljačku.

„Verujem da na ovaj način lopovi obeležavaju stan ali i vreme u koje vlasnici nisu kod kuće kako bi mogli neometano da upadnu i pokradu dragocenosti. To je klasično tipovanje stanova za obijanje. Taj metod postoji odranije. Zamislite zvonce kao jedan sat, na osnovu toga koliko je sati u tom trenutku, lopov na tom mestu ostavlja oznaku „X“. Znaju da na većini zgrada postoje kamere, zato prva grupa lopova ide da obeleži tim „X“ stanove, posle toga dolazi druga grupa lopova koja je spremna za pljačku. Zahvaljujući oznaci kod zvona, oni znaju u koje doba treba da se dođe na određenu adresu i kada niko nije kod kuće“, objasnio je Đokić za Kurir i dodao da je taj sistem verovatno dobar za lopove jer u suštini retko ko proverava zvonce i ne obraća pažnju na njega, pa i ne primete oznaku.

Izvor: Mondo

Tagovi

Pročitajte još: