Propada plan za najpoželjniju lokaciju na Novom Beogradu? Brat „Beograda na vodi“ još na čekanju

Planirano je da tri tipa objekata niču na najatraktivnijoj lokaciji u gradu

Jedna od najpoželjnija lokacija u srpskoj prestonici, jeste Blok 18 na Novom Beogradu. 

Reč je o području između Starog savskog mosta i Gazele, odnosno preko puta Beograda na vodi. Da „Beograd na vodi“ treba da dobije brata, preko puta njega, poznato je još odavno, a sada su počele i konkretne akcije. Završena je planska dokumentacija za taj blok.

Prema planovima predviđeno je gotovo 600.000 m2 za izgradnju.

Idejno rešenje iz 2016. predvidelo je da glavna atrakcija ovog prostora bude Operski trg sa zgradom opere, koji će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom gradu na drugom kraju reke. Ranije, u tom idejnom rešenju od pre četiri godine, pisalo je da bi Blok 18 mogao da postane dom za sve organe Vlade Srbiji i Skupštine Beograda sa sekretarijatima. Na taj način, Beograd i Srbija bi bez utroška novca iz budžeta dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad.

O tome se govorilo i tokom posete ruskog predsednika Srbiji, Vladimira Putina. Tada je takođe pominjano da su Rusi i te kako zainteresovani za taj prostor jer ih prostor oko reka podseća na Moskvu.

Plan nije realan

Međutim, taj plan, nije baš realan. I Grad ozbiljno razmišlja da ponovo raspiše javni konkurs. 

– Blok 18 je jedna od problematičnih tema sa kojima se suočavamo, jer imamo javni konkurs, na osnivu kojeg je predviđen plan detaljne regulacije, mi kao neko ko brine o planovima zabrinuti smo da li takav plan može da se sprovede – rekao je za Telegraf Biznis Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

Prema njegovim rečima, sada „razmišljamo da li je potrebno sprovesti novi plan kako bi se taj prostor učionio realističnijm u narednom periodu“. Kako nam je objasnio, upravo rani uvid i komentari i sugestije ukazuju na sumnje da li je moguće sprovesti takav plan ili će se pristupiti novom urbanističkom planu.

Ukoliko se bude radio novi urbanisitčki plan, on će drugačije definisati odnos javnog i privatnog zemljišta – rekao nam je Stojčić.

Gradski urbanista za naš portal kaže da se na toj atraktivnoj lokaciji može očivati svakako izgradnja javnih objekata, komercijalnih i naselje koje će biti planirano za stanovanje.

Kada je reč o drugim projektima, Stojčić ističe da je ponosan posebno na kulturne čija je planirana gradnja u toku, ali i to što smo u godini kada će početi da se gradi metro. Sve to, navodi, menjaće sliku celog Beograda.

Za sada, Blok 18 je jedan od malobrojnih prostora na Novom Beogradu gde možete videti prizemne kuće – neke su lepo uređene i njihovi vlasnici su sigurno zadovoljni mirnom lokacijom na obali Save, dok su neke od tih kuća i devastirane. Postoji mreža od nekoliko ulica, a uz samu obalu nalazi se Brodarska.

Izvor: Telegraf

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*