Sava centar se zatvara na dve godine!


Jedan od simbola Beograda Sava centar dobio je prošle godine novog vlasnika, Delta holding. Živorad Vasić, viši potpredsednik Holdinga, objašnjava za Nova.rs da renoviranje poznatog kongresnog centra počinje u oktobru, kada će ovo zdanje biti u potpunosti zatvoreno. Ističe da se spoljašni izgled Centra neće menjati, ali će nova fasada pružiti jedan sasvim drugačiji doživljaj od sadašnje.

Vasić u razgovoru za Nova.rs odgovara i koliko će novca biti uloženo, šta će biti sa korisnicima prostora u Sava centru i koliko će se promena vlasnika odraziti na program ove institucije.

Kada počinje renoviranje, koliko će trajati i da li će se odvijati u fazama ili će ceo centar odjednom biti zatvoren?

Početak renoviranja Sava centra planiran je za oktobar ove godine i trajaće dve godine. Krajem 2023. očekujemo da Beograđani vide i da mogu da posete potpuno obnovljeni i modernizovani kongresni centar. Posao će biti obavljen odjednom i tokom izvođenja radova Sava centar neće raditi.

Koliko sredstava će biti uloženo i koji sve radovi su planirani?

Prvi radovi biće izvedeni na obnavljanju fasade. Sledi zatim potpuna rekonstrukcija unutrašnjosti, izmena električnih i vodovodnih instalacija, a posebna pažnja biće poklonjena novim multimedijalnim sadržajima, koji su danas potpuno drugačiji nego u vreme izgradnje ovog objekta. Zadržaćemo one urbanističke i umetničke elemente koji imaju trajnu vrednost i treba ih sačuvati.

Delta će u Sava centar ukupno uložiti oko 80 miliona evra, što znači da planiramo da sama rekonstrukcija košta više od 60 miliona. Ističemo kao veoma bitnu činjenicu da će ovako veliki radovi i ovako krupna investicija doneti posao i za mnoge domaće građevinske i izvođačke firme.

Da li će i u kojoj meri biti promenjen izgleda Sava centra? Kako će izgledati renovirani Sava centar?

Spoljašni izgled Sava centra biće netaknut, jer na to smo obavezni prema važećim propisima, ali i prema velikom delu koje nam je ostavio arhitekta Stojan Maksimović. Naravno da će fasada biti nova, energetski efikasna i pružaće jedan sasvim drugačiji doživljaj od sadašnje. U unutrašnjosti objekta zadržaćemo osnovne arhitektonske elemente, jer su oni i kvalitetni i umetnički veoma vredni, ali sam sadržaj ovog kongresnog centra biće praktično nov. Mi volimo da kažemo da će novi Sava centar biti grad za sebe.

Šta će biti sa korisnicima prostora u okviru Sava centra tokom renoviranja, a i posle renoviranja?

Renoviranje je potpuno, tako da Sava centar u tom periodu ne može da radi. Kada bude završena obnova razgovaraćemo sa postojećim i potencijalnim budućim zakupcima.

U kojoj meri će Sava centar zadržati svoju namenu? Koje sadržaje nameravate da zadržite i  da li nameravate da uvedete i neke nove?

U najvećem delu Sava centar će zadržati svoju namenu i važno je da to znaju Beograđani i svi gosti glavog grada. Ovaj objekat ostaje centar za kulturne, muzičke i zabavne događaje i to se neće promeniti, sem što smo sigurni da ćemo napraviti program koji je još  atraktivniji nego što je bio do sada.

Šta će biti sa kulturnom redakcijom Sava centra koja je bila ključna za organizaciju kulturnih događaja vrlo važnih ne samo za Beograd, već za celu Srbiju i regon, među kojima su recimo FEST i brojni koncerti klasične muzike? Da li će i u kom obliku ta redakcija nastaviti da postoji?

Kao što smo rekli, kulturni program ostaje jedna od najvažniji ponuda Sava centra, jer to je nešto po čemu je ne samo ovaj objekat već i ceo Beograd, poznat u regionu i celom svetu. To znači da će svakako postojati ozbiljno programsko telo koji se time bavi, profesionalni organizatori vrhunskih kulturnih događaja, a kako će taj posao biti konkretno organizovan, još je rano da govorimo i dozvolite da vam više detalja o tome iznesemo kada se rekonstrukcija približi kraju.

Izvor: naslovi.net

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn