U planu povezivanje termoelektrane „Nikola Tesla” sa elektranom na Novom Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak sa direktorom Javnog preduzeća „Beogradske elektrane” Radetom Bastom i predstavnicima kompanije „Power construction corporation of China” povodom početka pripremnih radova na realizaciji izgradnje toplodalekovoda Obrenovac–Beograd. 

Vesić je podsetio da se realizacija tog projekta priprema nekoliko decenija, a intenzivirana je poslednjih nekoliko godina. 

– Ovaj projekat postao je posebno značajan posle energetske krize u svetu, koja je prouzrokovana ratom u Ukrajini. Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo potpuno zaboravljeni projekat počeli ponovo da realizujemo – kazao je Vesić. 

Realizacijom ovog projekta će, prema njegovim rečima, biti povezana Termoelektrana „Nikola Tesla” sa elektranom na Novom Beogradu. 

– To će omogućiti povećanje energetske bezbednosti i pouzdanost sistema daljinskog grejanja, a takođe i niže cene daljinskog grejanja za građane i privredu. Povezivanjem TENT-a sa daljinskim sistemom za grejanje u Beogradu smanjiće se potrošnja gasa za jednu trećinu. To će biti velika ušteda za prestonicu, s obzirom na to da je Beograd najveći kupac prirodnog gasa u Srbiji – rekao je Vesić. 

On je pojasnio da će se za proizvodnju toplotne energije prvi put koristiti toplotna para iz TENT-a. 

– Na ovaj način će se grejati oko 50 odsto svih korisnika iz sistema daljinskog grejanja na teritoriji Beograda. Takođe, ovaj projekat će omogućiti i modernizaciju elektrane na Novom Beogradu i time pouzdano snabdevanje korisnika – naveo je zamenik gradonačelnika. 

Vesić je podsetio da je Termoelektrana „Nikola Tesla” udaljena svega 29 kilometara od Novog Beograda. 

– Zaista je čudno što i ranije nismo koristili toplotnu energiju iz ovog postrojenja, posebno ako imamo u vidu da 97 odsto naših toplana u gradu funkcioniše na prirodni gas. Ovo će svakako omogućiti pouzdanost sistema i veliku uštedu – podvukao je Vesić i dodao da je predviđeni kapacitet novog toplovoda 600 megavata toplotne energije. 

Podsetio je da je završen toplovod od toplane na Konjarniku i naselja Vinča. 

– U novembru počinje proizvodnja toplotne energije od otpada iz postrojenja deponije u Vinči. Tako ćemo smanjiti potrošnju gasa za oko šest odsto od ukupne potrošnje, a realizacijom projekta toplovoda iz Obrenovca, smanjićemo upotrebu gasa i za 40 odsto – naveo je Vesić. 

On je najavio da će se ovim projektom obezbediti i dodatnih 200 megavata toplotne energije za građane Obrenovca. 

– Na ovaj način ćemo pokriti daljinsko grejanje za čitav Obrenovac. Svako selo u opštini, odnosno svaka kuća biće povezana na daljinsko grejanje, što je po mom mišljenju ozbiljan iskorak u kvalitetu života – istakao je Vesić i zahvalio kompaniji „Power construction corporation of China” na saradnji u više važnih projekata u Beogradu.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn