Završen konkurs za upis mališana u vrtiće, evo na kojoj je opštini najveća gužva

KONKURS za upis u predškolske ustanove je završen juče, a na portal „E uprave“ stiglo je više od 24.000 zahteva, što je za skoro pet hiljada više nego lane.

Upisnom kvotom je predviđeno 13.949 mesta, od kojih je 2.758 za vrtićke grupe, 5.922 u jaslama, 4.634 za pripremni predškolski programa i 618 u razvojnim grupama. U odnosu na prošlu godinu, broj slobodnih mesta je veći za 1.250, ali se do kraja godine, očekuju i dodatni kapaciteti, jer je u toku gradnja ili adaptacija šest obdaništa.

Tačan broj zainteresovanih, znaće se narednih dana, pošto ima dupliranih zahteva, konkursanja u više predškolskih ustanova. Skoro dve trećine molbi je za pet predškolskih ustanova – Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Na Savskom vencu, u Sopotu, Lazarevcu, Barajevu, kao i Starom gradu i Vračaru će, po svemu sudeći, svi zainteresovani biti upisani.

– Kapacitete konstantno proširujemo, izgradnjom novih vrtića ili adaptacijom pogodnih prostora – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

SPISKOVI POZNATI DO 7. JUNA

PRELIMINARNE rang liste primljene dece biće poznate 7. juna. Roditelji, čiji mališani su se našli „ispod crte“ ili nisu upisani u željeni vrtić, mogu uložiti žalbu do 16. juna.

Grad će i ove godine subvencionisati boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama da 80 odsto od ekonomske cene u državnim vrtićima. Uslov je da roditelj, za čije dete nije bilo mesta u državnom vrtiću, uzme odbijenicu i upiše ga u privatno obdanište.

– Ovo je godina kada će lista čekanja biti na minimumu u poslednjih deset godina. Uoči konkursa imali smo oko 2.000 dece na čekanju a podsetiću da je 2017. godine lista čekanja iznosila 10.000 dece. Danas, u sistemu predškolskog obrazovanja imamo oko 35.000 dece više nego pre osam godina. Nećemo stati sa otvaranjem novih mesta, dok god postoji potreba za njima, a svake godine smo sve bliži krajnjem cilju, ukidanju liste čekanja za vrtiće.

Najveća „gužva“ biće u voždovačkim vrtićima, za koje je i pre isteka roka, interesovanje duplo veće od raspoloživih kapaciteta. Predškolske ustanove za koje vlada veliko interesovanje, ako imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti, mogu tražiti proširenje upisne kvote za petinu. Prevedeno u brojke to bi značilo dodatnih oko 2.000 mesta.

Izvor: novosti

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn